Naiste keha muutub raseduse ajal märkimisväärselt, tehes läbi tohutuid muutusi. Rasedus ja hammaste tervis on seotud läbi hormoonide, mis mõjutavad igemeid ja hambaid. Loe lähemalt, millised sümptomid võivad esineda.

Rasedus ja hammaste tervis – millised muutused võivad esineda?

  1. Raseduse ajal kehas toimuvad muutused võivad mõjutada hambaid ja igemeid. Sellel ajal suureneb suus hormoonide (progesteroon ja östrogeen) tase. Sealhulgas kasvab ka mikroobide hulk, mis põhjustab igemepõletikku ehk gingviiti, mille sümptomid on järgmised:
  • igemete punetus ja turse;
  • igemete hellus;
  • igemete veritsus, isegi õrnalt hambaid pestes;
  • läikivad igemed.
  1. Rasedate toitumisharjumused tavaliselt muutuvad – sage näksimine, magusa söömine, suurenev gaasiliste jookide tarbimine. See suurendab mikroobide hulka süljes, mis omakorda tekitavad hambakaariest ehk suurenenud ohtu hambaaukude tekkeks. 
  1. Hammaste erosioon ehk hammaste kulumine hapete toimel. Hommikune iiveldus ja oksendamine esineb raseduse esimestel kuudel. Oksendamisel puutuvad raseda hambad kokku pidevalt maohappega, mis kahjustab hambaemaili. 

Rasedus ja hammaste tervis – millised on sümptomid probleemide korral?

Suutervise probleemide korral on tunnused ja sümptomid raeduse ajal järgmised:

  • halb hingeõhk;
  • suuhaavandid;
  • tühimikud hammaste vahel;
  • igemete taandumine (kui igemed taanduvad hammastest eemale, nii et näete hammaste juuri);
  • igemed, mis on punased, paistes, õrnad või läikivad;
  • kergesti veritsevad igemed;
  • hambavalu või muu valu.

PS Kui rasedal esineb eelnimetatud tunnuseid või sümptomeid, tuleb helistada koheselt oma hambaarstile!

Kuidas ennetada hammastega tekkivaid probleeme raseduse ajal?

  1. Süüa tuleb tervislikku toitu, mille hulka kuuluvad puu- ja köögiviljad, tailiha, täisteraleib ja -pasta ning madala rasvasisaldusega piimatooteid. 
  2. Maiustuste ja suhkrurikaste toitude tarbimist tuleb piirata ning juua magusate jookide asemel vett. Tervisliku toidu söömine annab nii rasedale kui ka kasvavale lootele olulisi toitaineid. 
  3. Vältida sagedast näksimist, mis tekitab suuõõnes happelise keskkonna. 
  4. Raseduse ajal tuleb pöörata erilist tähelepanu suuhügieenile. Hambaid tuleb pesta kaks korda päevas: hommikul ja õhtul. Hammaste pesemiseks tuleks kasutada soovitatavalt pehmet hambaharja.
  5. Kui ei ole vastunäidustusi, siis soovitatavalt kasutada fluori sisaldavaid hambapastasid. Fluor aitab tugevdada hambaemaili, mille tõttu hambad muutuvad kaariesele (hambaaukude tekkimisele) vähem vastuvõtlikuks.
  6. Kord päevas puhastada hambaniidiga hambavahesid.

Raseduse planeerimisel ja raseduse ajal tuleb kindlasti käia hambaarsti juures kontrollis ja teavitada oma arsti kui olete rase või plaanite rasestuda. Kindlasti soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida oma hambaarstiga. Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.