Paigaldame Otepää Hambakliinikus implantaate. Räägime blogis täpsemalt, mis implantaadid on ning kuidas protsess välja näeb.

Implantaat – mis see on?

Implantaat on operatsiooni abil lõualuusse paigaldatud tehisjuur, millele paigaldatakse suus näha olev hambaprotees. Implantaadiga saab asendada üksikut või mitut puuduvat hammast. Implantaatravi on tõestanud end kui stabiilne ja pikaajaliselt toimiv meetod, mis on patsiendile väga mugav.

Samm sammult – kuidas implantatsiooni protsess välja näeb?

Protsess algab suuõõne täpse läbivaatusega. Selleks hinnatakse lõualuud ja seda ümbritsevat limaskesta, pidades silmas plaanitavat operatsiooni. Põhjaliku ülevaate saamiseks tehakse röntgenpilt ning diagnostiliste vahenditega uuritakse luu kvaliteeti ja määratakse kindlaks implantaadi hilisem asukoht. Järgneb mudelite ja individuaalse operatsiooni kava valmistamine, et implantaat täpselt lõualuusse paigutada.

Implantaadioperatsiooni tehakse tavaliselt kohaliku tuimestusega. Operatsiooni käigus paigaldatakse implantaat lõualuusse, peale mida õmmeldakse limaskest kinni. Vastavalt implantatsiooni kohale ja luu kvaliteedile luustuvad implantaadid kolme kuni kuue kuu jooksul, kusjuures alalõualuus toimub luustumine kiiremini kui ülalõualuus.

Pärast luustumisfaasi lõppu järgneb implantaadi proteesimine. Selleks paigaldatakse implantaadi sisse pealisehitus (tugipost) ning järgnevate protseduuridega hambaprotees. Implantaadikroon fikseeritakse tugiposti külge tsemendiga. Selleks kasutatakse spetsiaalset pehmet tsementi, mis annab võimaluse vajaduse korral krooni eemaldada.

Hea teada – kuidas tagada implantaadi pikk eluiga?

Pärast hamba proteesimist on vaja käia regulaarselt hambaarsti juures kontrollis. Soovituslikult iga kuu kuu tagant. Kontrollis hinnatakse implantaadi seisukorda ja suuhügieeni ning antakse nõuandeid õigeks hoolduseks.

Soovitame implantaati puhastada järjepidevalt spetsiaalsete puhastusvahenditega (hambavaheharjad, hambaniit). Sildade igemepoolset osa võiks puhastada iga päev hambaniidiga, millel on karvane puhastusosa või spetsiaalsete hambavaheharjadega. Nende kasutamine kindlustab implantaadi pikaajalise kinnituse ning aitab vältida luu põletikulist hävinemist (periimplantiiti).

Olulisim pikaealisuse tagaja on korralik suuhügieen. Raskete üldhaiguste, ainevahetushäirete ja rohke nikotiini tarbimise puhul on implantatsiooni edukus piiratud. Seega, kui soovid paigaldada implantaati, tuleb eelnevalt hinnata enda tervislikku seisundit ja harjumusi.

Vaatamata implantaatide mugavusele, on siiski tegu proteesiga, mitte aga loomulike hammaste alternatiiviga. Oma loomulik ja terve hammas on ja jääb parimaks. Kui oled huvitatud implantaadi paigaldamisest, siis võta meiega ühendust ja tule konsultatsioonile.