Igemeravi on Eestis, võrreldes muu maailmaga, täiesti alatähtsustatud. Valutavad, punetavad või veritsevad igemed jäetakse tihtipeale tagaplaanile ning hambaarsti juurde selle probleemiga ei kiirustata. Sealjuures tähelepanuta jäetud veritsev või punetav ige võib olla põletikus, mille ravimata jätmine võib kujuneda tõsiseks kahjustuseks ja halvima stsenaariumi korral võib patsient isegi hambast ilma jääda.

Millal peaksid igemete pärast muretsema?

Peamisteks igemehaiguste sümptomiteks on valutavad, punetavad või hammaste pesemisel veritsevad igemed. Kui tihtipeale arvatakse, et veritsevad igemed on normaalne nähtus, siis tegelikult viitab see suure tõenäosusega igemehaigusele. Ära jäta seda tähelepanuta ja tule kontrolli. Igemehaiguste sümptomiteks on veel igemete turse, taandumine, pakitsemine, mädakolded, hammaste üldine tundlikkus ja halb hingeõhk. Kui mõni neist sümptomitest on tuttav, siis ära pelga, kontrollimine annab teadmise ja kindluse.

Millised on peamised igemehaigused?

Haiguste peamiseks põhjustajaks on suuõõne mikroobid, mis katavad hambaid tiheda kihina. Sellise haiguse väljakujunemisel on suurim roll ebapiisaval suuhügieenil. Peamised igemehaigused on igemepõletikud parodontiit ja gingiviit.  Kerge põletik igemes ehk gingiviit võib ravimata jätmisel edasi areneda krooniliseks kahjustavaks põletikuks – parodontiidiks. Parodontiidi kahjustused on pöördumatud. Teisisõnu, haigusega hävinud igeme- ja luukudet ei ole tihtipeale võimalik taastada. Seega tasub rõhku pöörata ennetusele ning mitte vältida igemehaiguse sümptomeid.

Milline on ravi?

Igemehaiguste ravi algab hambakivi ja hambakatu eemaldamisega. Vajadusel poleeritakse hambapinda, et bakteritel ei oleks võimalust enam kinnituda. Samal põhjusel vaadatakse suus üle kõik vanad täidised ja kroonid. Samuti puhastatakse igemetaskud mikroobidest ja põletikulisest pehmest koest. Peale neid protseduure on äärmiselt oluline, et patsient järgiks üldist suuhügieeni: hammaste põhjalik harjamine, hambaniidi ja -vaheharjade kasutamine.

Igemehaiguste ravi on püsiv. Soovitame käia 1-2 korda aastas kontrollis, järgida põhjalikku suuhügieeni ning märgata sümptomeid.

Ole tähelepanelik!

Peame Otepää Hambakliinikus igemeravi sama olulikseks kui hambaravi. Kui kahtled, kas sinu igemed on korras või oled märganud igemete veritsust, siis tule kontrolli. Hindame igemete ja hammaste seisukorda ning vajadusel koostame personaalse raviplaani.