Tarkusehambad, mis tihti lõikuvad inimestel täiskasvanuna, peeti olevat tarkust täis. Tegelikkuses toovad need sagedasti kaasa probleeme, mille tõttu on nende eemaldamine suukirurgias üks enam levinud protseduure. Arvatakse, et tarkusehammastest tekkinud probleemidega puutuvad elu jooksul kokku 9 inimest 10-st. 

Millal ei pea tarkusehammast eemaldama? 

Eemaldama ei pea täielikult luu sisse jäänud nö peetunud hambaid või kui hambad on kasvanud välja õige nurga all. Mõnikord jäävad tarkusehambad kogu eluks lõualuu sisse ning ei põhjusta kaebusi, kuid isegi siis tuleks neid vahepeal panoraamröntgenuuringuga kontrollida.

Miks võib tarkusehamba eemaldus vajalik olla?

Põhjuseid, miks tarkusehammast võiks eemaldada, on mitmeid erinevaid. Lisahammaste teke võib tekitada suus ruumipuuduse. Eriti probleemne on olukord, kus tarkusehambad hakkavad kasvama vales suunas, surudes hambad suus puseriti ning tekitades nii hamba või juurte asendi anomaaliaid. Breketitega sirgeks saadud hambumus võib eemaldamata tarkusehammaste välja kasvamise tõttu taas puserdi minna. Samuti tuleks tarkusehambad eemaldada kaariesekahjustuse ja juure või krooni mõra korral. Veel võib halva nurga all kasvanud hammas tekitada põletikke selle lähedases piirkonnas, sest lahtine ige on hea koht mikroobide kasvule. Nii istuvad tarkusehambad suus nagu mahamaetud miinid, mis suure tõenäosusega elus hakkavad probleeme tekitama. 

Kuidas käib tarkusehamba eemaldamine?

Välja kasvanud tarkusehamba eemaldamine on enamasti sama lihtne kui tavalise hamba eemaldamine, kuid pooleldi välja kasvanud, risti asetseva või keerulise juureanatoomiaga võib osutuda vajalikuks kirurgiline eemaldus. Operatsioon toimub lokaalanasteesiaga ja patsient kaetakse steriilse linaga, et tagada steriilsus terve protseduuri vältel. Protseduuri käigus tehakse hamba piirkonda limaskesta lõige ning spetsiaalse puuriga eemaldatakse luud ning vajadusel tehakse hammas väiksemateks tükkideks, et trauma ümbritsevatele kudedele oleks võimalikult väike. Opertasioon lõppeb haavaõmblustega piirkonnas. Järelkontroll ja niitide eemaldamine teostatakse 7-10 päeva pärast hamba eemaldamist.

Hoia oma tarkusehammastel silm peal!

Kuna tarkusehambad võivad mingil hetkel elus mureallikaks olla kellele iganes, tasub neid aeg-ajalt eraldi panoraamröntgenuuringuga kontrollida, sest valesti kasvanud hammas tekitab suus mitmeid tõsiseid probleeme, mida saab ära hoida õigeaegse hamba eemaldamisega. Kui muretsed oma tarkusehammaste seisukorra pärast, tule kontrolli!