Eelnevalt oleme kirjutanud, kuidas enam ei pea keerulisemate teenuste saamiseks Tartusse sõitma, sest Otepää Hambakliinikus on olemas tipptasemel tehnika ja ravitingimused. Protseduuride läbiviimiseks ei piisa ainult seadmetest, vaid selleks on vaja ka spetsialiste. Merlin Helekivi-Kalina on pikaaegse kogemusega hambaarst, kes on spetsialiseerunud proteesimisele ja on meie kliiniku uusim liige. Vestlesime temaga proteesimise ja kohaliku hambaravi teemadel.

Milline on olnud sinu teekond proteesiarstiks saamisel?

Lõpetasin 1996. aastal Tartu Ülikooli arstiteaduskonna stomatoloogia erialal, peale mida töötasin alguses hambaarstina. Hiljem hakkasin lisaks hambaarsti tööle proteesidega tegelema ning aja jooksul spetsialiseerusin järjest enam. Nüüdseks olen Tartus proteesidega toimetanud juba 14 aastat. Alates sellest aastast töötan ka Otepääl.

Kuidas sündis idee tulla tööle Otepää Hambakliinikusse?

Tegelikult kutsus mind Otepää Hambakliinikusse kliiniku juht Kristina Kull, et siin kohapeal (Otepääl) oleks proteesimisteenused esindatud ja kõik keerukamad operatsioonid ning ravivõimalused poleks vaid suurtesse linnadesse koondunud.

Mida ütled skeptikutele, kes usuvad, et Otepääl ei pakuta linnadega samal tasemel ravi?

Otepää Hambakliinikus on kohapeal olemas kogu vajalik tehnika ja kvaliteetsed ravitingimused.  Samas sõltub proteesimisestöö kvaliteet ka laborist, milleks kasutame teenusepakkujana Tartu enda laborit. Lisaks käib meil linnast erinevaid hambaarste oma teenuseid pakkumas, seega pole põhjust meie puhul kohaliku hambaravi tugevas tasemes kahelda.

Kellele ja miks on proteesimisteenused vajalikud?

Üksiku hamba implantaati vajavad enamasti nooremad patsiendid, kes näiteks trauma tõttu on mõne hamba juba kaotanud või neid tugevalt kahjustanud. Vanemal põlvkonnal on aga hammaste kulumine ja kaotamine osa loomulikust vananemisprotsessist. Proteese vajatakse enamasti kas hambumuse taastamiseks, et saaks normaalselt süüa või naeratuse esteetika taastamiseks. 

Kuidas enda proteese õigesti hooldada?

Erinevatel proteetilistel lahendustel on erinevad hooldusvõtted.  Proteeside muretsemisel õpetab proteesiarst viimasel visiidil õiget proteeside hooldust. Proteesi pikaaegseks funktsioneerimiseks on oluline hoolikas ja teadlik suuhügieen asjakohaste hambahooldusvahenditega. Veel on oluline käia lisaks hambaarstile minimaalselt kord aastas ka proteesiarsti juures kontrollis.

Kas proteesitöös vahel ka midagi humoorikat juhtub? 

Mitmetel kordadel on koerad patsiendi proteesid nahka pannud, sest loomadele meeldib väga proteeside külge haakuv toidulõhn, mis need väga ihaldusväärseks “snäkiks” muudab. Kord oli ka juhus, kui patsient oma proteese salvrätiku sees hoiustas ning seetõttu need koos paberi ja muu prügiga ahju alla viskas. Seega tasub suust eemaldatavaid proteese hoolikalt valitud kohta hoiule panna, et neist tarbetult ilma ei jääks. 

Proteesiarst Merlin Helekivi-Kalina juurde aja panekuks võta ühendust siin