Järjest rohkem eestlasi käib hambaarstil, kuid ainult sellest ei piisa, et suu tervis korras püsiks. Visitiidevahelisel ajal tuleb ise aktiivselt suuhügieeni ja tervise eest hoolt kanda. Niimoodi tegutsedes hoiad ära ootamatud tervisemured, mis võivad  lisaks enesetundele ka rahakotile laastavalt mõjuda. Samas tasub ka kõige usinamatel hammaste eest hoolitsejatel regulaarselt kontrollis käia, sest nii mõnigi murekolle võib endal kahe hamba (loe: silma) vahele jääda. 

Alusta õigest rutiinist

Hambaid tuleb iga päev pesta kaks korda, mõlemal korral vähemalt kaks minutit järjest. Meie kliiniku hambaarsti dr Kulli sõnutsi on väga oluline, et ei unustataks hommikust hammaste pesu, sest siiani pesevad paljud inimesed hambaid vaid õhtuti. Sealjuures hommikuks on enamasti viimasest hambapesust möödas kaheksa tundi ja suhu on tekkinud arvestatav kogus hambakattu.

Lisaks hammaste pesele ära unusta ka niiditamist ja keelepsu, millega eemaldatakse suust baktereid ja kattu, hoides nii ära igemepõletikku. Hammaste vahel asub lausa 35% hambakatust, seega tasub kindlasti ka niiditamine oma igapäevasesse rutiini lisada. 

Vali korralikud suuhooldusvahendid

Leia endale hambahari, mis on sobiv sinu hammastele. Liiga kõvade harjastega hari võib teha rohkem kahju kui kasu, sest võib kahjustada iget ning paljastada hambakaela, tekitades nii tundlikkusehäireid. Lisaks hambaharja kulumisele tuleb silmas pidada sellele kogunevaid baktereid, mille tõttu peaks iga 2-3 kuu jooksul endale uue hambaharja muretsema. Hambaniite on mitmeid erinevaid, kui sa ei oska endale ise sobivat valida, küsi abi arstilt või apteekrilt, kuid enamasti valitakse niidi jämedus vastavalt hambavahe laiusele. Hambapasta valikul tuleks eriti hoolas olla tundlike hammastega inimestel, kes peaksid eelistama spetsiaalselt neile mõeldud hambapastasi ning hoiduda valgendavatest, sest need võivad hambad veelgi tundlikumaks muuta. Veel aitavad suu tervist kontrolli all hoida erinevad suuveed, mille valikul võiks samuti eksperdiga aru pidada.

Külasta regulaarselt hambaarsti 

Aega- ja rahanõudvate raviprotsesside ennetamiseks peaks hambaarsti külastama ka siis, kui ühtegi kaebust ei ole. Samas väldivad eestlased tihti hambaarsti ka juba tekkinud probleemi puhul. Näiteks on Eestis igemeravi, võrreldes muu maailmaga, täiesti alatähtsustatud ning valutavad, punetavad või veritsevad igemed jäetakse tihtipeale tagaplaanile ning hambaarsti juurde selle probleemiga ei kiirustata. Kuid tähelepanuta jäetud häda ravimata jätmisel võib patsient nii hammastest kui tervetest igemetest ilma jääda. Ennetav kontroll aitab varakult murekoldeid märgata ja neid elimineerida, vältides nii mis iganes suuremate kahjustuste teket.

Oma hammaste eest ise hoolitsemise ja hambaarstil käimise koostöö on see, mis hoiab naeratuse võimalikult kaua terve ja ilusana! Broneeri endale mugavalt aeg siit või helistades numbril +372 5694 0830.

Hoiame koos oma naeratused korras!