Kas oled vahel olnud olukorras, kus isegi peale hambapesu ja niiditamist ei tundu suu puhas ega hingeõhk värske? Seda võib põhjustada pesu ajal keele unarusse jätmine. Keel on lihaskond, mis aitab meil süüa, maitsta ja kõnelda, osavamatel isegi vilistada. Sel kehaosal on meie elus nii suur osa, kuid ometi ei oska me talle tihtipeale piisavalt tähelepanu pöörata.

Miks on vaja keelt puhastada?

Su suu kihab bakteritest, kuid kõige rohkem asub neid just keelel, kus väikeste harjakeste moodi keelenäsade vahele koguneb korralikult nii toiduosakesi kui ka surnuid naharakke. Keele puhastamisest hoidumine võib kaasa tuua negatiivsed kõrvaltoimed nagu juba eelnevalt mainitud halb hingeõhk, kuid samuti rändab keelele kogunenud katt hammastele, kus see võib aidata kaasa hambakivi tekkele ning lisaks muudab keelele kinni jäänud praht keele värvuse tihti ebatervislikult hallikaks. Seega tasub kindlasti oma keele eest hoolt kanda.

Kuidas oma keelt korralikult puhastada?

Keele puhtaks saamiseks on kaks põhilist viisi: harjamine ja kraapimine

Kui oled lõpetanud hammaste harjamise, saad keelt harjata sellesama hambapastase hambaharjaga. Sülita kõigepealt suust välja liigne hambapasta ning alusta keelepesu. Harja nii keelt, põski kui ka suulage, keele harjamisel liigu keele tagaosast ettepoole ja seejärel loputa suu põhjalikult. Osade hambaharjade tagaküljele on lisatud spetsiaalne keelepuhasti, millega see sama rutiin läbi viia. 

Alternatiivseks või täiendavaks keelepuhastusmeetodiks võib kasutada keelekaabitsat, mida võib leida enamikest apteekidest. Nende disain lubab neilt keele pinnalt eemaldada süljekihi ja selles sisalduvad bakterid ja prahi. Libista kaabitsat ühtlase survega ja liigu ka selle meetodiga keele tagaosast ettepoole, et mitte kaabitsale kogunenud jama kogemata alla neelata. Loputa kaabits veega ja korda tegevust kuni tunned, et keel on puhas.

Mida teha okserefleksi korral?

Kindlasti ära satu keelepesu ajal hoogu, sest tavaliselt on liigne jõulisus see, mis kurgu krampi tõmbab – harjutamine ja oma limiitide tundmine võib siinkohal meistriks teha. Internetis on refleksi vastu võitlemiseks soovitatud nippe nagu ümisemine, kiires rütmis läbi nina hingamine või käe rusikas hoidmine, kuid me ei saa garanteerida, et ükski neist just sind aitab. 

Keele puhastamine peaks olema igaühe igapäevase suuhügieeni osa, täpselt nagu hammaste harjamine ja niiditamine, sest aitab suu tervist ja ökosüsteemi korras hoida. Lisaküsimuste korral pöördu oma hambaarsti poole! Otepää Hambakliinikusse saad mugavalt aja panna siin: www.ohkliinik.ee#broneerimine.