Seekord tutvustame oma ameti tavapäraseid tööriistu, mida erinevate patsientide puhul kasutame. Milliseid neist on sinu visiitidel kasutatud?

Peegel

Erinevad peeglid on üheks tavapärasemaks abivahendiks, mis aitavad arstil hammaste olukorraga tutvuda. Pliiatsitaolise käepideme otsa paigutatud väike ümmargune peegel laseb ka valgust pimedamatesse kohtadesse peegeldada. Peegliga otsitakse silmale nähtavaid probleeme, nagu punaseid või paistes igemeid, verejookse, hammaste lagunemist ja hambakivi. 

Süljevektor

Tegu on imemisvarustusega, mis aitab suust eemaldada patsiendi suhu koguneva sülje. Imureid leidub erinevaid, nii selliseid, mida tuleb manuaalselt ringi liigutada kui ka selliseid, mis lihtsalt patsiendi suhu paigutatakse ning mis ühe koha peal sülge imeb. Kuigi süljevektori puhul on tegemist lihtsa tööriistaga tagab see lisaks n-ö puhtale tööpinnale, et patsiendile sülge kurku ei läheks ega lämbumisohtu ei satuks. 

Sondid

Tavapärase visiidi käigus võib arst kasutada sonde, mis on erinevad roostevabast terasest teravad tööriistad, millest levinumaid kutsutakse sirp- või vastassuunalisteks sondideks. Teravat sondi igeme ja hamba vahele lükates saab hambaarst uurida nii igemete kui ka hammaste tervist. Nõnda aitab sond leida väiksemaid märke hammaste lagunemisest nagu näiteks lõhesid. 

Hambaravipuur

Hambaravipuur on vastupidav ja talub suurt kiirust, mis pöörlemisel tekib. Puuridega eemaldatakse hambalt näiteks kahjustunud emaili, et siis puuritud augud täita. Kahjustatud hambaosapuuriga eemaldamise tulemusel ei ole bakteritel enam kohta, kust hammast edukalt rünnata.  

Täitmise tööriistad

Peale puurimist täidetakse auk materjaliga, mis aitab hamba tugevamaks muuta ja edasisi kahjustusi vältida. Samuti saab täita lõhesid. Täitemehhanismid aitavad täitematerjali õige rõhuga avausse lükata. Hambatäidiseid on erinevaid materjale, mida arst valib vastavalt vajadusele. 

Polümerisatsioonilamp

Polümerisatsiooni- ehk valguskõvastav lamp kiirgab sinist valgust. See seade aitab hambatäidiseid kõvaks muuta, et need pikka aega suus vastu peaksid. 

Röntgenaparaat

Hammaste tervist ei saa tihti ainult palja silmaga hinnata, sest murekolle võib peita end hamba sees. Röntgenülesvõte aitab täpselt hammaste olukorda diagnoosida ja vajaliku ravi määrata. Ülesvõttelt saab näha võimalikke põletikke, kaariest, tarkusehammaste asendit, suuremaid auke, hambajuurte olukorda (sealjuures tehtud  juureravi kvaliteeti) ja muud olulist infot, millega enne ravi on vajalik tutvuda. 

Tangid

Tange kasutab hambaarst hammaste eemaldamiseks ehk ektraheerimiseks. Seade koosneb nokast, kaelast ja käepidemest. Nii nagu linnulgi aitab ka tangidel nokk haarata, kuid erinevalt linnust kes haarab nokaga ussikest, haarab tangide nokk vajalikku hamba kinni. 

Õhkabrasioonotsik

Selle seadme igapäevasem nimetus on soodaprits, millega saab läbi viia soodapesu. Otepää Hambakliinikus kasutame hammaste puhastamiseks spetsiaalset Air-Flow soodapritsi, millega uhume hammastelt katu ja pigmendilaigud ilma hambapinda kahjustamata.