Sinu keel on üks paljudest organitest, mida kasutad igapäevaelus nii söömiseks, joomiseks kui ka rääkimiseks. Öeldakse, et sinu silmad võivad olla aken su hinge, kuid keele värv näitab, milline on sinu tervis. Terve inimese keel on roosakas hall ja kergelt niiske.

Keele värv – kuidas sellelt tervislikku seisundit lugeda?

Valge katuga või laikudega kaetud keel 

Keelele tekkinud valge katt ehk leukoplaakia esineb sagedamini suitsetajatel, aga selle võib põhjustada ka muu keelt ärritav tegur. Seisund tekib järk-järgult ajaga, mistõttu ei pruugi olla see kohe alguses märgatav. Kui märkad, et keelel on leukoplaakia, oleks kõige parem konsulteerida oma hambaarstiga.

Punane keeleots 

Punaseks värvunud keeleots võib viidata suurele stressile. Keeleots võib erkpunaseks värvuda stressirohketel perioodidel ning värvus taandub selle perioodi möödudes. Süljevoolu ning suu niiskustaset võib mõjutada ka osad vaimse tervise häirete ravimeid, mis võivad samuti muuta nii keele värvi kui ka üldist suu tervist.

Punnid või haavandid keelel

Suuhaavandid on normaalsed ja juhtuvad tavaliselt kogemata keelde hammustades. Keele paranemisel võid märgata mõningaid punne või haavandeid, kuid need on normaalsed ja ei tohiks muret tekitada. Oma arstiga võtta ühendust juhul, kui märkad keelel mõnda ebatavalist haavandit, muhku või punni, mis kestavad juba nädalaid. Suuhaavandid, mis ei parane, võivad olla suuvähi tunnuseks.

Must ja/või karvaseks tõmbunud keel

Selleni võib asi jõuda samuti pikema aja jooksul, mil keelele koguneb suur hulk mikroorganisme. See “karv” ei ole päris karv, vaid tegelikult filiformsed papillid või väikesed muhud. Selline seisund võib olla põhjustatud halvast suuhügieenist, liiga paljust kofeiinist, suitsetamisest ja sagedasest antibiootikumide kasutamisest. Ennekõike tuleks hoida head suuhügieeni, mis hõlmab hambapesu ning hambaniidi kasutamist. Kasuks on ka keelekaabits, millega saab vältida bakterite kogunemist keelele.

Kahvaturoosa keel

Tõenäoliselt võib sel puhul tegu olla toitainevaegusega, sagedamini B12- või A-vitamiini puudusega. Seda saab vereanalüüsidega lihtsalt välja selgitada ning vajadusel teha muudatusi toitumises. 

Kollane keel

Selle põhjuseks on enamasti kehv suuhügieen, suitsetamine ning teatud ravimite manustamine. See võib raskematel juhtudel viidata ka maksahaigusele. Seega ennekõike tasub korda saada suuhügieen. Kui see ei aita, siis võtta ühendust oma arstiga.

Sinakas keele värv

See võib anda märku juba tõsisemast murest, nimelt südameprobleemist. Kui süda ei pumpa korralikult verd või veres ei ole kogu aeg piisavalt hapnikku, võib keel võtta sinaka tooni.

Näpunäiteid oma keele uurimiseks: 
  • parim aeg keele kontrollimiseks on enne hommikusööki;
  • hoidu keele harjamisest enne selle vaatamist;
  • enne keele kontrollimist ära söö ega joo midagi, mis võib määrida sinu keelt;
  • vaatle oma keelt loomulikus valguses;
  • kui keelel või keele all midagi ebatavalist, võta koheselt ühendust oma arstiga.

Tekkis küsimusi? Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.