Tundlikud hambad on teevad valu, kui hambad puutuvad kokku külma või kuumaga, hapu või magusaga. Samuti on hambad puutetundlikud ja valu võib tekitada isegi peale puhutav õhk.

Mis põhjustab hammaste tundlikkust?

Tundlikud hambad on põhjusatud näiteks katkisest hambast, hambaaukudest, kulunud või õhenenud hambaemailist, hambaluus olevatest mikropragudest ning hambajuurte paljastumisest liiga tugeva harjamise või igemete taandumise tõttu.

Tundlikud hambad – kuidas leevendada?

  1. Ära harja hambaid liiga tugevalt

Inimestel on kombeks harjata oma hambaid liiga tugevalt, mõeldes, et see on ainuke viis, kuidas saab oma hambaid puhtamaks. Tegelikult teeb liiga tugev harjamine kasu asemel kahju! Nimelt selline tegevusviis on üks igemete taandumise põhjuseid ning põhjus, miks tekib hammaste tundlikkus.

2. Väldi happelisi toite ja jooke

Magusad mullijoogid, kummikommid, kõrge suhkrusisaldusega süsivesikud –  kõik need maiused ründavad hambaemaili. Mittehappelised toidud ja joogid niisutavad suud ja aitavad võidelda hapete ning bakteritega. Söö ja joo näiteks:

  • kiudainerikkad puu- ja köögivilju;
  • juustu;
  • maitsestamata jogurtit;
  • rohelist teed;
  • piima.

Hammaste mikropragude tekkimise vältimiseks ei tohiks korraga süüa-juua tulikuuma ja jääkülma toitu-jooki.

3. Väldi pidevat hammaste valgendamist ja valgendavat hambapastat

Valgendavate hambapastade aastatepikkune kasutamine  ja hammaste pidev valgendamine võib hambaemaili õhemaks muuta, avada poore ja suurendada hamba tundlikkust. Pea nõu oma hambaarstiga, kuidas ja kas valgendamine mõjutab sinu hammaste tundlikkust.

Selleks, et vältida või leevendada hammaste tundlikkust põhjustavaid olukordi, peab hammaste ja igemete tervise eest hoolitsema iga päev. Oluline on suuhügieen, hammaste regulaarne pesemine, hambavahede puhasta­mine niidiga ja hammaste loputamine suuveega.

Kindlasti soovitame kõigi ilmnenud probleemide korral konsulteerida oma hambaarstiga. 

Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.