Üks parimaid viise hambaaukude vältimiseks on igapäevase õige suuhoolduse tagamine. Sellegipoolest võivad tekkida, hoolimata korralikust suuhügieeni harjumustest, hambaaugud. Loetleme mõningaid võimalikke põhjuseid, mis seda põhjustada võib.

Hambaaugud – kuidas need tekivad?

Meie hambad koosnevad mineraalidest. Iga kord, kui süüa või juua, eriti suhkru- või tärkliserikkaid toite, hakkavad hambakattudes olevad bakterid hapet tootma. Hape hakkab omakorda söövitama hammaste kaitsekihti. Kui suu pH langeb alla kriitilise piiri, muutudes happelisemaks, siis väheneb hammaste looduslik vastupanuvõime. 

Pärast söömist või joomist kulub umbes 30–60 minutit, kuni suus olev pH normaliseerub. Kui aga hammastele ei anta pärast söömist või joomist piisavalt aega taastumiseks, vaid näksitakse pidevalt, algab protsess otsast peale ning hambakattudes toimub jätkuvalt happe tootmine.

Näiteks, purgi limonaadi joomine 10 minuti jooksul on palju parem kui selle joomine ühe tunni jooksul, sest suu puutub selle happelise joogiga kokku ainult 10 minutit, mitte korduvalt 60 minuti jooksul. Mida varem saavad hambad uuesti mineraliseerumise protsessi alustada, seda parem.

Kuidas on võimalik aidata oma hammastel taas mineraliseerida?

Sülg on meie sõber! Sülg on hammaste kaitsmisel suureks abiks. See aitab kahjulikke osakesi nn minema loputada. Samad mineraalid, mis leiduvad hammastes, need on ka süljes. Pärast söömist aitab sülg tagastada hammastele kaltsiumi ja fosfaati. Mõnikord sellest funktsioonist ei piisa ning kasutada tuleks fluoriidi sisaldavat hambapastat, mis kinnistavad eelmainitud kasulikud omadused sülge, mis omakorda annavad lisajõudu hammaste kaitsmiseks. Nii on hammastel võimalik pärast järgmist söögi- või joogikorda taastuda – hambad saavad kasutada neid süljes sisalduvaid fluoriidmineraale, et luua tugevam ja lagunemiskindlam email.

Millal on parim aeg hambaid harjata?

Oluline on hambaid pesta kaks korda päevas, et eemaldada suust kahjulikud bakterid ja osakesed. Öösiti, magamise ajal, bakteritel on soodne võimalus suus paljuneda. Kohene hommikune hammaste pesemine aitab eemaldada öösel tekkinud hambakatu ja bakterid, mis aitab vähendada hommikusöögist happeks muutuvate osakeste arvu! Ei ole vale ka hambaid harjata pärast hommikusööki. Sellisel juhul tuleb oodata enne harjamist vähemalt 30 minutit.

Selleks, et vältida hambaaukude tekkimist, peab hammaste ja igemete tervise eest hoolitsema iga päev. Oluline on suuhügieen, hammaste regulaarne pesemine, hambavahede puhasta­mine niidiga ja hammaste loputamine suuveega.

Kindlasti soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida oma hambaarstiga. 

Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.