Enamik meist teab, et hambaharjad ei ole mõeldud igaveseks. Sellegipoolest võib olla raske aru saada, millal meie igapäevaselt kasutatav tarbetoode on oma loomuliku eluea lõpusirgel.

Hambahari – kui tihti siis peaks vahetama?

Hambahari on kui esimene kaitseliin bakterite vastu, mis põhjustavad igemehaigusi, hammaste lagunemist ja halba hingeõhku. Järgides hambaarsti soovitust harjata hambaid 2 minutit kaks korda päevas, sellise kasutamise sageduse korral, umbes 3 kuu jooksul, hakkavad hambaharja harjased deformeeruma, välja kukkuma ja keerduma. Kui hambaharja harjased on liigselt kulunud ei jõua need hambapinnani ja see jääb puhastamata. Puhastamata hambapind on aga suurepärane pinnas bakterite levikuks ja kaariese ehk hambaaugu tekkeks. Hambaharja kiire kulumine näitab, et hambaid harjatakse liiga tugevasti või valesti. Sellisel juhul tuleb muuta hammaste pesemise tehnikat.

Elektriline hambahari – kas sama lugu?

Elektrilised hambaharjapead puhastavad hammaste pinda kiiresti pöörlemise või vibreerimisega. Kui tavalist hambaharja peab vahetama vähemalt iga 3 kuu tagant, siis sama kehtib ka elektriliste hambaharjade puhul, täpsemalt nende hambaharja otsikute osas. Nimelt hambaharja otsikule kogunevad aja jooksul erinevad silmale nähtamatud bakterid ja muud võimalikud haigusetekitajad, mistõttu tuleb ka see välja vahetada iga 3 kuu tagant.

Kuidas oma hambaharja eest hoolitseda?

  • Hambaharjast maksimaalse kasu saamiseks tuleb hoolitseda selle eest samamoodi nagu iga isikliku hooldus- või hügieenivahendi eest.
  • Ära jaga oma hambaharja kellegi teisega, isegi oma lähima pereliikmega. Hambaharjade hoidmisel tassis koos teiste hambaharjadega, ära lase nende peadel kokku puutuda. 
  • Pärast harjamist loputa hambahari kraaniveega. Selle “desinfitseerimiseks” ei pea  kasutama suuvett ega kuuma vett. Sel viisil hambaharja “desinfitseerimine” võib hoopis levitada mikroobe.
  • Hambaharja puhtana hoidmiseks ei pea kasutama spetsiaalset suletud anumat. Kinnised mahutid või hambaharja kaitsmiseks mõeldud otsikud võivad soodustada hallituse kasvu või levitada baktereid.

Selleks, et vältida hambaaukude tekkimist, peab hammaste ja igemete tervise eest hoolitsema iga päev. Oluline on suuhügieen, hammaste regulaarne pesemine, hambavahede puhasta­mine niidiga ja hammaste loputamine suuveega.

Kindlasti soovitame kõigi ilmnenud küsimuste korral konsulteerida oma hambaarstiga. Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.