Meil kõigil on oma välja kujunenud suu hügieen ja harjumused, millest võib olla raske lahti saada. Mis on need harjumused, mis kahjustavad meie suu tervist ühel või teisel viisil ning mis on nende tegevuste tagajärjed?

1. Jää närimine – sageli külma jääd närides on oht, et hambad võivad jää sitke ja külmunud välispinna tõttu puruneda või praguneda. Jää söömine ärritab ka hammast ümbritsevaid kudesid ning tekitab hambavalu, sest jää külmus ärritab hamba sees olevat pehmet kude.

2. Küünte või pliiatsi närimine – pidev küünte või pliiatsite närimine aitab kaasa hammaste kulumisele. Selle tegevuse tagajärjel avaldad hammastele täiendavat pinget, mis põhjustab nende vale asetuse. Samuti, see pealtnäha ohutu tunduv harjumus toetab hambakatu ja bakterite kogunemist hammastele ja suhu.

3. Kohvi või punase veini joomine – kohvi ja veini happesus ning värvus põhjustab hammastele niinimetatud tumedaid plekke. Soovitatav on lisada kohvile koort ja piirata veini tarbimist, et tasakaalustada selle mõju suu tervisele.

4. Keele- või huuleneet – suus asetsevat neeti on oht hammustada, mille tõttu võivad hambad puruneda või tekkida nende välispinnale mikrokahjustused. Lisaks, suus olev metallkuulike hõõrub pidevalt igemeid, mistõttu on oht põletike ja hambavalule. 

5. Hammaste krigistamine – paljud lapsed ja täiskasvanud krigistavad oma hambaid une ajal ilma, et nad seda ise teaksid. Selle tulemusel hakkavad hambad kuluma lühemaks, tekivad praod, hambad hakkavad killustuma, igemepiir taanduma jne. Kui hammaste krigistamine on krooniline, siis selle vältimiseks kasutatakse spetsiaalset akrüülist hambakaitset, mida kantakse öösiti. Hambakaitse takistab hammastel öösel kokku puutumast ning hoiab lõualuid õiges asendis, mis omakorda aitab lõualihastel lõdvestuda.

6.  Liiga kõva hammaste harjamine – liiga kõva hammaste harjamine kurnab nii hambaid kui ka kahjustab ja ärritab igemeid, muutes need tundlikuks. Kindlasti tuleb üle vaadata oma hambahari, mis peaks olema pehme harjasega ning jälgima oma tegevust hammaste harjamisel.

7. Kummi- ja klaaskommide söömine – kummikommid ja klaaskommid on täis suhkrut, mis põhjustavad hammaste lagunemist. Kummikommid on hammastele eriti kahjulikud, kuna neil on kalduvus hammaste külge kinni jääda, mis suurendab hambaaukude tekkimise võimalust.

8. Asjade avamine hammastega – pudeli korkide või plastikust pakendite avamine hammastega on suur oht neid tugevalt kahjustada või murda. Millegipärast tundub pudeli avamine hammastega mingis olukorras mugav ja kiire, kuid selle võimalikele tagajärgedele ei mõelda.

9. Pidev näksimine – näksimise ajal toodab suu vähem sülge kui tavapärase toidukorraga. Seetõttu jäävad snäkid hammaste vahele pikemaks ajaks ning hakkavad eraldama suhkrut ja tärklist, mis omakorda soodustavad hambaaukude tekkimist.

Hea suu hügieen ehk tervislikud harjumused:

Halvast harjumusest loobumine pole lihtne, kuid seda saab muuta lihtsamaks, kui asendada halb harjumus tervislikuga. Sooviga mõnest harjumustest vabaneda, toome välja mõned tervislikud harjumused:

– Pese hambaid kaks korda päevas.

Kasuta regulaarselt hambaniiti.

– Söö suupisteid mis on vähese suhkrusisaldusega.

– Küünte või pliiatsi närimist proovi asendada suhkruvaba närimiskummiga.

– Kasuta hammaste pesul pehme harjaga hambaharja.

– Külasta regulaarselt oma hambaarsti.

Selleks, et hoida oma suu tervist korras, peab hammaste ja igemete tervise eest hoolitsema iga päev!

Kindlasti soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida oma hambaarstiga. Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.