Suhkur on looduslik lisand toiduainetes nagu piim ja puuviljad. Paljud toiduained sisaldavad soovitatust rohkem suhkrut, et muuta need magusamaks ja lastele maitsvamaks: koogid, maiustused, šokolaad, mahlad, karastusjoogid. Lapsed ja noorukid tarbivad neid tõenäoliselt rohkem kui ükski teine ​​vanuserühm. Kuidas on mõjutatud laste ja noorukite hambad?

Kahjustatud hambad – kuidas suhkur mõjub?

Hambaarstid tuletavad nii vanematele kui ka lastele pidevalt meelde liigse suhkru tarbimise tõsiseid tagajärgi. Liigsest suhkrust toituvad bakterid põhjustavad hambaauke ja hammaste erosiooni ehk hammaste kulumist hapete toimel. Suhkrute tarbimisel tuleb meeles pidada, et erinevalt üldtervisest ei ole hambaaukude tekkes oluline mitte söödud suhkru kogus, vaid selle söömise sagedus ja aeg mille jooksul magusained on hammastega kokkupuutes. Seetõttu on kõige ohtlikumad sagedased näksimised põhitoidukordade vahel ja suhkrut sisaldavad nätsud ning pulgakommid, mida hoitakse kaua suus. 

Kuidas on lood dieedi ja suhkruvabade gaseeritud jookidega?

Karastusjookide tööstuses luuakse üha enam “tervislikumaid” valikuid “suhkruvabade” karastusjookide näol, mis on viimasel ajal muutunud tarbijate seas üsna populaarseks.

Siinkohal on oluline meeles pidada, et kuigi need joogid aitavad vähendada rasvumist ja diabeeti on need siiski happelised, millega on suurem risk hammaste erosioonile. 

Mida vanemad saavad teha?

Vanemad saavad oma laste hambaid säästa, piirates karastusjookide, mahlade ja magusa tarbimist. Oluline on rääkida ja selgitada lastele ning noortele suuhügieeni  tähtsusest, tõsta teadlikkust,rõhutada hambasõbraliku toitumise tähtsust, vähendada vahepalade sagedust ja anda janujoogina vett. Regulaarsed hambaarsti vastuvõtud on laste ja noorukite hambaravis hädavajalikud. 

Järgnevalt toome välja mõned nipid, mida vanemad saavad teha, et hoida oma laste hambad terved:

  • Suunata last iga päev jooma tavalist vett. Puhas vesi peaks olema peamine jook, mida juua söögikordade vahel ja enne magamaminekut.
  • Vähendada lapse igapäevast happeliste ja magusate jookide tarbimist.
  • Hea hammaste harjamine: peske koos hambaid kaks korda päevas. See eemaldab bakterid ja väldib hammaste lagunemist. 
  • Kui laps manustab magusat või gaasilisi jooke, siis hambaid peaks pesema 30 minutit ennem või 30 minutit pärast söömist/joomist.
  • Toidukordade vahepealsed snäkid peaksid olema suhkruvabad (nt. juurviljad)
  • Mahla või gaasilise joogi joomisel suunata last kasutama kõrt. Nende jookide kahjustav toime suureneb, mida kauem suhkrurikas vedelik hammastega kokku puutub. 

Karastusjooke, mahlu ja maiustusi tarbib regulaarselt suur osa elanikkonnast – eriti suur osa lastest ja noorukitest! Tavaline maitsestamata pudelivesi või kraanivesi, juurviljad ja puuviljad on meie kehale ja hammastele kõige tervislikum valik. Kindlasti soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida oma hambaarstiga. Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.