Korralik igapäevane suuhoolduse rutiin on hammaste tervise jaoks esmavajalik – hammaste pesemine kaks korda päevas ja igapäevane hambaniidi kasutamine. Kas ka suuvesi käib tervisliku suuhoolduse rutiini juurde?

Millal tuleks suuvesi kasutusele võtta?

Sinu igapäevase suuhoolduse rutiin on täiuslik, ei esine probleeme ka selle heaoluga – sellisel juhul ei ole suuvesi hambapuhastamise rutiini hädavajalik komponent. Neil, kellel on terved hambad ja igemed, kes järgivad häid suuhoolduse harjumusi, kes käivad regulaarselt hambaarsti juures – see on piisav, et hoida oma hambad ja igemed terved. 

Neil, kellel on geneetika, söömisharjumuste, ravimite või kehvapoolse suuhügieeni tõttu suurem tõenäosus hambaaukude ja igemehaiguste tekkeks, peaks suuvee kasutamine olema igapäevane osa terviklikust suuhooldusest! See aitab võidelda hambaaukude tekke vastu ja vähendada igemehaiguste riski.

Kosmeetilised ja terapeutilised suuveed  

Saadaval on nii kosmeetilised kui ka ravi eesmärgiks mõeldud suuveed. Kosmeetilised suuveed on eelkõige mõeldud ajutiseks hingeõhu värskendamiseks. Tavaliselt on need piparmündi maitselised, mis pakuvad ajutist leevendust halvale hingeõhule ega ravi igemehaigusi. Neid tooteid kasutatakse tavaliselt oma igapäevase hambapuhastusrutiini osana, et eemaldada halb hingeõhk.

Terapeutilised ehk ravi eesmärgiks mõeldud suuveed aitavad leevendada ja ennetada mitmesuguseid suuhaigusi (suukuivus, põletikulised protsessid, kirurgilised sekkumised või halb hingeõhk). Siinkohal tuleb meeles pidada, et üksnes suuveega ei ole võimalik ravida ühtegi esinevat haigust – suuvesi on üks osa tervislikust suuhooldusest. Probleemi korral, tuleb kindlasti külastada suuhügienisti või hambaarsti, kes annab edasised juhendid hügieeni ja suuvee kasutamise kohta. 

Kuidas suuvett kasutada?

Et suuveest oleks ka kasu, tuleb kindlasti lugeda pakendil olevat kasutusjuhendit ning toodet kasutada vastavalt juhistele! Loomulikult allpool toodud selgitused võivad erineda kasutatava suuvee omadega. Enne kasutamist tuleb alati jälgida toote pakendil olevat õpetust. 

Hea tava kohaselt loputatakse suud kaks korda päevas pärast hammastepesu 10-15 ml loputusvedelikuga. Oluline on suuvesi pärast pooleminutilist kuni minutilist kuristamist välja sülitada ja mitte veega loputada, selleks, et aktiivained saaksid oma tööd jätkata. Kui kasutad fluoriidiga hambapastat, siis suuvett ei tohiks koheselt kasutada, kuna see uhub minema hambapasta head aktiivosakesed.

Kokkuvõttes on suuvett soovitatav kasutada neil, kellel esinevad erinevad suu- või igemehaigused. Kui sinu suuhügieen on hea, siis ilmtingimata suuvett kasutama ei pea. Kui kahtled, siis soovitame konsulteerida oma hambaarstiga. Võta meiega ühendust.