Hambaaugud on üks enamlevinuid suutervise probleeme. Enamasti vajavad need kergesti teostavat hambatäite protseduuri, juhul kui tegemist on algfaasis oleva auguga. Mis aga juhtub, kui jätta hambaauk ravimata?

Hambaaugud ja nende tekkepõhjused

Hambaaukude peamiseks tekitajaks on hambakatus olevad mikroobid. Hambakatt on hammaste pindadele kinnituv toidu, sülje koostisosade ning mikroobide kiht. Vähese hambakatu korral kaarioosset protsessi ei teki. Kui aga hambakatt jääb puhastamata, koguneb sellele ajapikku bakterite elutegevuse jääke üha rohkem, mille tagajärjel mikroobid tungivad hambaemailis üha sügavamale. Kaaries ehk hambaauk tekib aeglaselt ning protsess võib kulgeda nädalaid või isegi kuid. 

Mis juhtub, kui hambaauku ei ravi? 

Juba edasiarenenud hambaauk ei kao iseenesest. Kui jätta hambaauk ravimata, läheb see ainult suuremaks, põhjustades seeläbi ka hamba edasist lagunemist. 

Hambaaugud arenevad etapiliselt:

1. Kui hambaauk moodustub, hakkab hambaemail (hammast kaitsev  kõva välimine kiht) nõrgenema hambakatu kogunemise tagajärjel. Õigel ajal jaole saades suudab hambaarst siiski tekkivat hambaauku vältida, puhastades hambad hambakatust.

2. Kui hambaauk on juba tekkinud, mõjutab see hambaemaili. Kui hambaauk on alles  algfaasis, siis sellel hetkel ei tunne enamik inimesi valu ega tundlikkust. Tõenäoliselt on võimalik hambaaugu olemasolust teada saada ainult siis, kui käia regulaarselt hambaarsti juures kontrollvisiitidel.  

3. Kui hambaauku niinimetatud emaili staadiumis ei ravita, levib see hamba keskmisesse kihti, mida nimetatakse dentiiniks (vt allolevat pilti). 

4. Seejärel tungivad mikroobid hamba sisemisse kihti ning see hakkab mõjutama hamba pulpi ja närve (vt allolevat pilti).

5.  Aja jooksul levib põletik üle juuretipu ning on oht turse ehk abstsessi (põletikuline mädanik) tekkeks, mis on nähtav hammast ümbritseval igemel või isegi näol. Siinkohal osutub vajalikuks juureravi. Protsessi käigus puhastatakse hamba juurekanalid, kuid kui see ei õnnestu, tuleb hammas välja tõmmata. Kui hambaauku ei ravita, võib see põhjustada tugevat valu, põletikku, hammaste väljalangemist ja väga harvadel juhtudel surma.

Hambaauk ravimata – kui kauaks?

Ideaalis tuleb hambaarsti visiidile minna kohe pärast hambaaugu avastamist või esmaste sümptomite avaldumist, milleks võivad olla: 

  • halb hingeõhk; 
  • valu;
  • gemepõletik hamba ümber;
  • valged või pruunid plekid hambal.

Mida kauem ravi edasi lükata, seda enam tungivad bakterid hambasse ja kahjustavad suutervise heaolu. Paljud ei pruugi isegi aru saada, et neil on hambaauk, kuniks tekib tugev valu.. See tähendab juba seda, et hammas on tõsiselt kahjustatud. Samuti, tuleb mõelda sellele, mida kauemaks ootama jääda, seda kallimaks ravi läheb just suuremamahulisema ravitöö tõttu. 

Kuidas vältida hambaaukude teket?

Hambaaukude teket saab ennetada, kui järgida head suuhügieenirutiini ja külastades regulaarselt hambaarsti. 

Nõuanded, mis aitavad ennetada hambaaukude teket:

  • Kasuta hambaniiti vähemalt kord päevas. 
  • Vähemalt kaks korda päevas pese hambaid fluori sisaldava hambapastaga. Hambaid tuleks pesta hommikul ja õhtul ning ideaalis vahetult pärast magusa või happelise toidu söömist.
  • Vähenda tarbitavate magusate ja happeliste toitude (nt karastusjoogid, maiustused, alkohol ja kohv) kogust.Süüa tuleb tervislikult, kindlatel kellaaegadel ning toidukordade vahele tuleb jätta vähemalt kolm tundi pausi, et suus jõuaks taastuda neutraalne keskkond.
  • Lisaks on soovitatav juua söögikordade vahel ainult puhast joogivett.
  • Loobu suitsetamisest.

Soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida oma hambaarstiga. Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.