Hammaste tundlikkus on inimeste seas üsna levinud probleem. Tundlike hammaste puhul tunneb inimene valu, kui need puutuvad kokku näiteks kuuma joogi, külma jäätise, hapu või magusa kommiga. Tundlikud hambad on keskkonna poolt mõjutatud – nad on puudutusele hellad ja seda võib põhjustada isegi peale puhutud õhk. Selgitame lähemalt, mis sellist probleemi põhjustab ning kuidas seda leevendada.

Miks tekib hammaste tundlikkus?

Esmalt tuleks üle vaadata, et igapäevaselt kasutuses olev hambahari ei oleks liiga kõva. See tekitab emaili õhenemist, mis vähendab hammaste kaitset bakterite ning toidust tulevate hapete osas. Samuti on kasulik jätta hammaste pesemise ja söögikorra vahele pooletunnine paus, et pesemisel lõhutud kaitse saaks taastatud.

Teiseks võib mikropragusid hammastes tekitada väga kuuma ja jääkülma söögi ning joogi korraga tarbimine. Temperatuuride järsk muutumine, kus molekulidevahelised sidemed katkevad kiire kokkutõmbumise ja paisumise tõttu, lõhub hambaid.

Järgmiseks võivad hammaste tundlikkust tekitada ka üldiselt tervisele kahjulikud harjumused nagu suitsetamine ja huule- ja närismistubaka kasutamine. Need põhjustavad erinevaid põletikke ja igemete taandumist. Samuti kahjustab hambaid aastatepikkune valgendavate hambapastade kasutamine, mis võib emaili õhemaks muuta.

Põhiliselt on tundlikkuse tekitajateks halvad igapäevased harjumused ja tegevused, mida on kasulik enda hammaste tervise heaks muuta.

Kuidas saab hammaste tundlikkust vähendada?

Juba tekkinud hammaste tundlikkuse korral on viise, kuidas probleemi leevendada. Seda saab vähendada apteegis müüdavate hambahooldustoodetega. Soovitatav on kasutada 4-6 kuud tundlikele hammastele mõeldud hambapastat. Need sisaldavad toimeained, mis sulgevad mikroaugukesed ja lõhed ning see omakorda aitab takistada ärritust tekitavate osakeste edasikandumist sügavale hambasse. Oluline on hoida head igapäevast suuhügieeni.

Kui hambad on olnud tundlikud juba pikka aega ja selle tulemusel on tekkinud ka augud, tuleb pöörduda hambaarsti poole. Spetsialistid oskavad alati hinnata olukorda, anda soovitusi ja määrata õige ravi, et probleem edasi ei süveneks.

Tule meile kontrolli! Soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida hambaarstiga. Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.