Särav naeratus ja hammaste tervis on igale inimesele olulised. Hammaste eest hoolitsemine sai alguse juba 17. sajandil Euroopas. Peale seda, 18. sajandil, hakati Inglismaal massiliselt tootma hambaharju, et inimeste suuhügieen paraneks veelgi. Märgati, et suu ja hammaste tervisel on suur mõju üldtervisele ning see aitab vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski. Tänu teaduse kiirele arengule on teadlikkus hammaste tervise osas veelgi kasvanud. Jagame teiega nõuandeid, kuidas tagada hammaste hea seisukord.

Korrektne hammaste pesu

Hammaste tervis algab hammaste pesust. Hammaste puhastamiseks on kõige tõhusam väikese peaga ja tihedate harjastega pehme hambahari (märgistusega soft). Kindlasti ei soovitata kasutada „hard“ (kõva) märgistusega hambaharja, mis on tegelikult mõeldud suust väljavõetavate proteeside puhastamiseks. Samuti „medium“ (keskmine) märgistusega hambahari võib mõnel puhul liiga kõvaks osutuda ning hambaid ja igemeid lõhkuda. Kõige parem variant on kasutada elektrilist hambaharja. Sellise hambaharja mootor suudab teha rohkem liigutusi, mis aitab kaasa veelgi paremale suuhügieenile.

Korrektne harjamine on samuti pesu puhul oluline. Seal mängivad rolli tehnika ning harjamise aeg. Selleks, et korrektne pesu saavutada, niidita enne hammaste pesemist läbi kõik hambavahed, sest sinna tavaliselt hambahari ligi ei pääse. Hambapastat kantakse hambaharjale väikese sõrme küüneplaadi suurune hulk – seega kasutatava pasta kogus kasvab aastate jooksul koos inimesega. Seejärel tuleb võtta aega 2 minutit, mille jooksul harjata üle kõik hamba pinnad. Hambaharja hoia käes nagu pliiatsit, et surve oleks käe poolt võimalikult väike. Seejärel liiguta hambaharja üle hammaste edasi-tagasi 45 kraadise nurga all – nurk on oluline, et puhastatud saaksid ka igemetaskud. Elektrilise hambaharja puhul edasi-tagasi nühkima ei pea, vaid sobib lihtsalt üle hammaste liikumine. Peale pesu ära suud loputa! Sülita välja liigne hambapasta ja vaht ning korrektne pesu ongi tehtud.

Nii hambaharja kui ka elektrilise hambaharja otsikut tuleks vahetada regulaarselt. Soovitatav on vahetada iga kolme kuu järelt. Vahetamise aega saab kontrollida ka hambaharja värvimuutvate indikaatorharjaste abil. Kui nende värvus on kadunud umbes poole ulatuses, on aeg võtta kasutusele uus hambahari.

Hambasõbralik toitumine

Tervislik ja mitmekesine toitumine aitab meil hoida tervist korras. Toitumisharjumused mõjutavad väga hammaste tervist ja heaolu. Populaarseks on saanud arvamus, et hammaste tervisele on ohtlikud ainult maiustused, kuid tegelikult on kahjulikke toiduaineid palju. Nendeks on kõik magusad, happelised toidud ja joogid ning toidud, mis kleepuvad hammaste külge. Levinumatest võib välja tuua näiteks kartulikrõpsud, küpsised, iirisekommid, pulgakommid, äädikabaasil kastmed, ketšup, mahlad, vein, maitsestatud kuivikud, küüslauguleivad jne. Seega kõige õigem on öelda, et hambasõbralik toitumine on seotud hoopis söögikordade sagedusega!

Piira oma söögikordade arvu 3-5 korrani päevas. Iga kord, kui einestad, algab happerünnak, mis kestab minimaalselt 20 minutit. Söögikordade vahel tuleb hammastele appi sülg, mis hakkab happerünnakut tõrjuma. Kui sülje tööd segada sagedaste snäkkimistega ehk suhkrurünnakutega, on tulemuseks kaaries ja hambaaugud. Selleks, et hambaauke ennetada, tuleks ka magusaid snäkke tarbida põhisöögikordade ajal. Selleks, et aidata oma sülge veelgi – lõpeta iga söögikord 100% ksülitooli sisaldava nätsu või tabletiga ning janu kustutamiseks joo puhast vett.

Lõpetuseks on oluline käia regulaarselt hambaarsti juures kontrollis, et avastada tekkinud kahjustused võimalikult varakult.

Soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida hambaarstiga. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.