Juba lapse sündimise hetkel võiks lapsevanemate eesmärk olla lapse suu hoidmine kaariesevabana. Seda saab tagada vaid teadliku suuhooldusega. Esimesed hambad on üldiselt õrnakesed ning seetõttu peab suuhoolduse tähtsust mõistma.

Samuti on oluline mõista, et valed harjumused lapse esimestel eluaastatel määravad suuresti ära lapse hammaste tuleviku. Seetõttu soovitame vältida pereliikmete igasugust süljekontakti lapse suuga. Tavaliselt nakatatakse laps niinimetatud kaariesepisikusse (Streptococcus Mutans) just läbi vanemate sülje. Vältida tasuks ka beebi luttide, lusikate, joogitopside jne sattumist kellegi teise suhu. See aitab samuti kindlustada oma lapsele tervemad hambad.

Millal alustada ja kuidas puhastada?

Üldiselt võib suuhooldusega alustada juba siis, kui hambad ei ole veel suhu lõikunud. Päris pisikestele lastele meeldib suuhooldus väga, sest enne hammaste tulekut võivad igemed tekitada sügelust ja ebamugavust. Nende õrn masseerimine teeb ainult head. Oluline on, et selleks kasutatakse õigeid vahendeid.

Vanus 0-6 kuud

Selles vanuses, kui esimesed hambad ei ole veel suhu lõikunud, on soovitatav kasutada pehmeid näpuharjasid. Näpuharja saab asendada ka tavalise puhta marli või meditsiinilise sidemega, mis tuleb ümber oma sõrme keerata. Oluline on, et täiskasvanu vahetult enne seda käed korralikult ära peseks.

Vanus 6-12 kuud

Alates kuuendast elukuust sobivad lisaks marlile või näpuharjale ka pehmest silikoonist erinevad närimisharjad. Lisaks sobivad ka pehmete harjastega hambaharjad. Hambapasta kasutamiseks on veel vara!

Selleks perioodiks on tavaliselt esimesed hambad juba suhu lõikunud ja nende regulaarne puhastamine 2 korda päevas on väga oluline. Seda seetõttu, et kaaries on nakkushaigus ja nakatumine toimub tavaliselt üsna pea peale esimeste hammaste tulekut. Lisaks on selles vanuses laps huvitatud erinevate esemete suhu pistmisest. See aitab kaasa hambaharjamise rutiini tekkimisele. Laps peab tundma, et hambapesu on mänguline ja meeldiv tegevus.

Vanus 12-24 kuud

Selles vanuses võib jätkata pisikese peaga ja pehmete harjastega hambaharja kasutamist. Hambapasta kasutamiseks on siiani vara. Kõige parem on seda mõelda võtmes, et hambapasta kasutamiseks on õige aeg siis, kui laps oskab seda ise suust välja sülitada. Seda seetõttu, et hambapasta ei ole mõeldud söömiseks. Oluline on jätkata hammaste harjamist 2 korda päevas ning joogijanu kustutamiseks pakkuda puhast vett. Muud joogid nagu mahl või piim sobivad hästi toidu kõrvale.

Kuidas puhastada?

  • Beebi suud tasub puhastada kohe pärast iga toidukorda, sest siis on laps tavaliselt heatujuline ja seega naudib suuhooldust.
  • Puhastamiseks valida sobiv asend, kus beebi tunneb ennast mugavalt.
  • Puhastada tuleb nii keelt, igemeid kui ka limaskestasid.
  • Nimetissõrmega tehakse kõigil suu osadel kergeid masseerivaid liigutusi.
  • Puhastamise kestvus pole oluline. Peaasi, et kõik pinnad saab üle käidud ning laps tegevust naudiks.

Kuidas beebi suuhooldusvahendeid hooldada?

Siin on toodud mõned nõuanded väikeste laste näpuharjade hooldamiseks.

  • Näpuharjad, beebide hambaharjad ja närimismänguasjad tuleb alati peale kasutamist sooja veega korralikult ära pesta. Seejärel kuivatada või jätta õhu kätte kuivama.
  • Beebide suuhooldusvahendeid ei ole õige hoiustada hambaharjatopsis koos pere hambaharjadega. Leia neile eraldi koht.
  • Kui näpuharjal või hambaharjal on olemas säilitustopsik, siis sellel peavad olema õhuavad, et ei tekiks niisket keskkonda.

Lapse suu hooldamine juba varajases eas, annab edasi head harjumused tulevikuks.

Soovitame kõigi ilmnenud küsimuste korral konsulteerida hambaarsti või suuhügienistiga. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.