Hambapasta on igapäevane suuhooldustoode, mis aitab hambaid puhastada ja kaitsta kaariese eest. Lisaks võib hambapasta muuta hambaid valgemaks, vähendada nende tundlikkust, tugevdada hambaemaili ja aidata ennetada igemehaigusi. Täna on poelettidel ja apteekides saadaval kümneid erinevaid hambapasta variante, mis kõik reklaamivad ennast erinevate omaduste alusel. Kui sinu hambapasta hakkab lõppema, tutvu nõuannetega, mida uue pasta valikul jälgida.

Esmalt: kuidas hambapastad liigituvad?

Hügieenilised pastad – need tagavad igapäevase baassuuhoolduse. Nende eesmärk on eemaldada tõhusalt toidujäägid ning värskendada hingeõhku.

Ravi-profülaktilised pastad – need sisaldavad toimeaineid, mis võivad leevendada probleeme nagu hammaste tundlikkus, kaaries ja nõrgad igemed. Lisaks võivad need aidata ennetada igemepõletikku, parodontiiti ja muid suuõõnehaiguseid.

Ravihambapastad – neid hambapastasid kasutatakse vajaduse korral ja arsti soovitusel. Tavaliselt on need vajalikud pärast suuõõne kudesid taastavat ravi või ravi ajal.

Olulised komponendid ja nõuanded hambapasta valikul

Hambaraviteadus on välja töötanud ning kindlaks määranud mõned koostisosad, mis võiks olla meie igapäevases hambapastas olemas, et tagada terved igemed ja tugevad hambad. Lisaks on olulised mõned tähelepanekud, mida hambapastat valides jälgida.

  • Fluoriid. Laste hambapastades on sisaldus 0,1% fluoriidi, suuremate laste ja täiskasvanud hambapastades on 0,135-0,150% fluoriiidi.
  • Ksülitool. Kahjuks on ksülitooli sisaldavat hambapastat harva võimalik leida, kuid see suudab kaitsta meie hambaid hapete kahjuliku mõju eest, mis põhjustavad hammaste demineraliseerumise protsessi.
  • Kui sul on tundlikud hambad, on soovitatav valida mis tahes hambapasta märgisega „sensitive“ ja pesta hambaid ainult pehme hambaharjaga.
  • Igemete veritsuse korral soovitatakse hambapastat, mis lisaks taimeekstraktidele ja eeterlikele õlidele sisaldab allantoiini (kiirendab uute rakkude teket), bisaboliooli (põletikuvastane, antioksüdantse mõjuga, rahustab ning leevendab ärritusi) ja peptiide (kudesid taastav). Siinkohal tuleb märkida, et kui igemed veritsevad igal hambapesul, tuleb pöörduda hambaarsti vastuvõtule. Igemete veritsus võib viidata parodontiidile, mis on igemealuse hambakivi teke. Seda ei saa ravida ühegi hambapastaga. Probleemiga peab tegelema, sest muidu on suur oht hamba kaotamiseks.
  • Kui on soov hambaid valgendada, valitakse tihti valgendav hambapasta. Hambaarstid selliste hambapastade kasutamist igapäevaselt ei soovita. Sellised hambapastad on väga abrasiivsed ja nende igapäevane kasutamine õhendab hambaemaili. Varem või hiljem muutuvad hambad tundlikuks ja see põhjustab suurt ebamugavust. Valgendavat hambapastat kasutatakse lühikese perioodi jooksul, näiteks 1 nädal. Turvaliseks hammaste valgendamiseks pöörduge hambaarsti vastuvõtule ja tema määrab sinu hammastele parima variandi.

Hambapasta koostisosad, mida vältida

Hea hambapasta ei ole mitte ainult tõhus, vaid ka ohutu. Hammastele kahjulikke koostisosi võib tihti leida tavalistes poeriiulilt saadavates hambapastades ja eriti valgendavates hambapastades. Küsi hambapasta soovitust oma hambaarstilt, kes oskab määrata õige hambapasta just sinu hammastele. Teine variant on teha ise uurimustööd ning leida paljude tootjate seast sobiv, jälgides pasta koostisosi. Soovitatav on vältida selliseid komponente nagu:

  • kaltsiumkarbonaat (kriit);
  • suhkur ja muud kaariest tekitavad magusained;
  • triklosaan (see on ainult ravihambapastade koostisosa, neid ei kasutata ilma retseptita);
  • kloorheksediin – sarnane triklosaaniga;
  • sünteetilise päritoluga naatriumlaureetsulfaat ja naatriumlaurüülsulfaat;
  • sidrunhape;
  • propüleenglükool;
  • polüetüleenglükoolid;
  • kokamidopropüülbetaiin;
  • parabeenid;
  • pürofosfaadid;
  • muud sagedased allergeenid – lõhna- ja maitseained (sh looduslikud – tihti tekib inimestel allergia piparmündi või kaneeli eeterlikule õlile), mentool, taruvaik.

Kokkuvõttes tuleb valida igapäevaseks kasutamiseks tavaline hambapasta ning pöörata tähelepanu fluoriidi ja ksülitooli sisaldusele. Ära vali hambapastat, mis sisaldab hammastele kahjulikke koostisosi või sisaldab aineid, mida leidub ainult ravihambapastades. Lisaks on oluline, et hambapasta ei vahutaks liialt. Nii saad jälgida iga hamba puhtustaset.

Kui sul on tundlikud hambad või veritsevad igemed, kasuta probleemi leevendavat hambapastat. Igemete jätkuva veritsuse korral broneeri aeg hambaarsti konsultatsioonile, sest tegemist võib olla mõne tõsisema probleemiga. Viimaseks, ära kasuta igapäevaselt valgendava efektiga hambapastat. Selleks, et saavutada säravad hambad turvaliselt, käi regulaarselt professionaalses puhastuses. Ühekordne puhastus iga kuue kuu tagant annab suurepärase tulemuse, mis on näha kohe pärast vastuvõttu.

Kui hambapasta valik tekitab ikkagi segadust, konsulteeri hambaarstiga, kes oskab anda nõu ja soovitusi. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.