Kas oled mõelnud, miks kõik hambaravi asutused rõhutavad sellist protseduuri nagu hammaste kontroll? See on tegelikult lihtne. Hambaravis kehtib selline kuldreegel – pigem ennetada kui kahetseda! Ennetada ei tuleks siinkohal hambaarsti külastamist, mida paljud teevad, vaid seda, et silmale nähtamatud ja salakavad hamba- ja igemehaiguseid teid hambutuks ei jätaks. See ongi peamine põhjus, miks regulaarne hambaarsti visiit niivõrd oluline on.

Kõik hambaarstid on välja koolitatud märkama esmaseid anomaaliaid ja arenevaid hambaauke, mis võivad tulevikus suuremaid ja kulukamaid probleeme tekitada. Paljudel juhtudel aitab kiire raviga alustamine haiguse kulgu oluliselt leevendada, veel enamatel juhtudel on võimalik haigus ka täiesti ära hoida.

Hammaste kontroll – mida seal tehakse?

  • Kõigepealt hindab hambaarst suu üldist olukorda.
  • Kontrollitakse hammastel olevaid pragusid, kulumist, lagunemist ja vigaseid täidiseid.
  • Hinnatakse igemete seisukorda – kas neil on tervislik värv ja kuju. Veritsevad igemed on näiteks kindel märk mingisugusest probleemist.
  • Uuritakse, mis seisukorras on luu, põsed, keel, suulagi ning muud suuõõne osad – kas on turseid või teisi pinnamuutusi, mis võiksid viidata alles arenevale haigusele.
  • Vajadusel tehakse röntgeniülesvõte, et hinnata hamba, luu ja igeme seisundit täpsemalt ehk näha seda, mis on igemepinna all.
  • Patsiendile antakse täielik ülevaade tuvastatud probleemidest.
  • Antakse soovitusi nähtunud probleemide lahendamiseks, nt ennetusmeetmed nagu fluoriidi kasutamine või hambakivi eemaldamine ja soodapesu.
  • Antakse nõuanded toitumise osas ja  õigete hammaste puhastamise meetodite kohta.
  • Nõustatakse kuidas saada lahti halbadest harjumustest, mis selgelt kahjustavad hambaid.

Regulaarne hammaste kontroll tagab haiguste õigeaegse avastamise ja ravi ning aitab ennetada raskemaid probleeme, mille tähelepanuta jätmine võib hiljem väga kulukaks minna. Hooletusse jäätud hambad ja igemed võivad tekitada ka muid probleeme kogu organismile. Hoides oma hambad korras, teete sammu parema üldtervise suunas.

Miks soovitavad arstid enne kontrolli minemist käia hammaste puhastuses?

Seda teavad kõik, et enne hambaarsti vastuvõtule minekut peab hambad põhjalikult ära pesema. Kodune hambapesu aitab vabaneda ebameeldivast lõhnast ja pärast söömist suhu jäänud toiduosakestest. Kuid isegi pärast põhjalikku hambapesu on võimatu eemaldada kõik bakterid, mis on kogunenud emailile, hambavahedesse ja peituvad igemetel. Lisaks ei ole tumenenud hamba email, hambakatu või hambakivi alt algavat kaariest lihtne märgata. Seetõttu on oluline minna ja puhastada oma hambad professionaalselt, et hambaarst suudaks tuvastada kõik võimalikud murekohad. Samuti on pärast hammaste puhastamist hammaste toon säravam ja valgem, mis teeb naeratamise julgemaks.

Tule hammaste puhastusse ja kontrolli, et saada säravam ja tervem naeratus! Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.