Igasuguste tubakatoodete kahjulikkusest tervisele on räägitud juba kümneid ja kümneid aastaid. Võib julgelt väita, et tubakatooted kahjustavad tervet inimkeha – pealaest jalatallani. Kahjuks on aga hakanud levima arusaam, et mokatubakas on sissehingatavatest tubakatoodetest tervist vähem kahjustav. See ei ole tõsi!

Mokatubakas on väga populaarseks muutunud just noorte seas, sest seda peetakse mõnusaks ja ohutuks valikuks tavaliste suitsude asemel. Samuti puuduvad mokatubakal ebameeldiv lõhn ja see ei muuda sõrmi kollakaks, mis teeb selle kasutamise lihtsasti varjatavaks.

Mida mokatubakas endast kujutab?

Mokatubakas (snus, huuletubakas, tups) on suukaudseks kasutamiseks mõeldud jahvatatud tubakas. See on üldiselt pakendatud teekoti sarnase kotikese sisse, mis teeb selle kasutamise lihtsaks. Kõige tavapärasemalt asetatakse see ülehuule alla, mida võib hoida mõnest minutist kuni lausa mitme tunnini.

Miks on mokatubakas kahjulik?

  1. Tekitab suuremat sõltuvust – kõrge nikotiinisisaldus teeb mokatubakast toote, mis tekitab rohkem sõltuvust kui tavasuits.
  2. Suur risk ärevus- ja südamehäirete tekkeks – sellel on veresooni ahendav ja stimuleeriv toime.
  3. Sisaldab ligi 2000 keemilist ühendit ja üle 20 vähki tekitavat ainet – kõrge risk suuõõnevähi tekkeks.
  4. Tekitab igemehaigusi, hammaste lagunemist ja hävitab igemeid kuni hambad langevad välja – pideva tarbimise järel muutuvad hambad kollaseks ja mustaks ning tekib halb hingeõhk.

Tubakakeemia kahjustab kõiki organeid

  • Suuõõnt: igemepõletikud, hambakatt, suuõõnevähk.
  • Südant ja vereringet: vererõhu ja pulsi tõus, gangreen, infarkt, insult.
  • Hingamisteid: bronhiit, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, kopsuvähk.
  • Suguorganeid: impotentsus, viljatus, vähenenud libiido, loote arenguhäired.
  • Välimust: naha vananemine, haprad juuksed, kollased hambad ja küüned, akne.
  • Psüühikat: keskendumisraskused, närvilisus, mäluprobleemid, peavalu.
  • Rakukahjustused: mutatsioonid rakkude DNAs, tekivad kasvajad.

Lisaks lükkame ümber arvamuse, et mokatubakas on hea lahendus suitsetamisest loobumiseks. Ei ole! Mokatubaka tarvitamisel kujuneb nikotiinisõltuvus välja veelgi kiiremini ja tugevamalt. Suitsetamisest loobumiseks kasuta Tervise Arengu Instituudi (TAI) nõustamiskabinetti, mis on mõeldud nikotiini sõltuvusega inimeste abistamiseks.

Kokkuvõttes on oluline märkida, et absoluutselt kõik tubakatooted mõjuvad inimese tervisele laastavalt. Mokatubaka eripära on tema asetamine otse hammaste ja igemete peale, mis lõhub neid veelgi kiiremini ning lõpptulemuseks võib olla hammaste väljalangemine. Lisaks on suur võimalus haigestuda suuõõnevähki ning tagajärjed ei ole ilusad. Alusta teekonda loobumiseni juba täna, sest nii garanteerid endale terve, kauakestva ja särava naeratuse.

Tule hammaste kontrolli! Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.