Järjest rohkem inimesi eelistab nii ühe kui ka mitme hamba asendamiseks implantaate, sest tegu on vastupidava ja mugava lahendusega. Nii saab näiteks implantaatidele asetada erinevaid proteese, et ei peaks muretsema viimaste paigast ära liikumise pärast. Erinevalt klambritega proteesidest, ei ole implantaatidele kinnitatud proteeside puhul vaja terveid hambaid lihvida. Hambaimplantaat ise koosneb kolmest osast – implantaadist ehk kruvist, vahelülist ja sellele paigaldatud hambakroonist või -proteesidest. Allpool räägime täpselt implantaadiravi eeldustest, paigaldusprotsessist ja hilisemast hooldusest.

Implantaatide paigaldus

Tegu on meditsiinilise protseduuriga, mistõttu tuleb arvestada patsiendi tervisliku seisundiga. Raskemad haigused võivad implantaadiravi edukust piirata. Nõnda tehakse kõigepealt läbivaatus, mis hindab suu ja sealhulgas luu olukorda. Kui luu kvaliteedist ja paksusest ei piisa kruvi paigutamiseks, on võimalik see üles ehitada. Luud saab siirdada alalõua puhul puusaluust või ülalõua jaoks põskkoopast. Hambaimplantaat paigaldatakse tavaliselt mitmes osas.

Esmalt viiakse läbi implantaadioperatsioon ehk kruvi paigaldus. See toimub hambakliinikus kohapeal, mille käigus kasutatakse enamasti kohalikku tuimestust. Protseduuri käigus paigaldatakse implantaat lõualuusse, misjärel algab luustumise faas, mis enamasti mitme nädala jooksul tagab lõualuu ja kruvi stabiilse ühenduse. Järgmiseks tegeletakse implantaadi proteesimisega, kui sellele paigaldatakse vahelüli ja spetsiaalselt patsiendi jaoks valmistatud hambakroon või -protees. 

Operatsioonijärgselt on suur infektsioonioht, mistõttu tuleb eriti suure hoolega head suuhügieeni järgida. 

Implantaadi paigalduse järgne hooldus

Esimese paari tunni jooksul peale hamba implantatsiooni tuleb hoiduda söögist, joogist ja füüsilisest koormusest. Peale tuimestuse möödumist võib valulikkuse või ebamugavustunde leevendamiseks kasutada valuvaigisteid. Kui arst ei ole eraldi määranud kindlaid valuvaigisteid, sobivad valu alandamiseks käsimüügis saadaval ibuprofeeniga või mitmekomponendilised valuvaigistid. Samuti soovitame hoiduda vähemalt samal päeval suitsetamisest.

Protseduurile järgnevatel päevadel peaks sööma pehmet toitu ning harjama hambaid tavapäraselt, kuid ilma hambapastata. Soovitatav on sel ajal samuti elektrilisest hambaharjast hoiduda. Lisaks tuleks lõpetada alkoholi tarbimine, eriti kui protseduurijärgselt tarvitatakse ravimeid nagu valuvaigisteid või antibiootikume. Tihti kaasneb operatsiooniga turse, mis võib raskendada suu avamist, see alaneb tavaliselt 4-7 päeva jooksul. Paistetuse vastu aitab esimestel päevadel suu välispoolele asetatud jääkott ning alates kolmandast päevast aitab paranemist murekoha soojendamine, näiteks soojakoti või veepudeliga. 

Reeglina on implantaadid pika elueaga, kuid see tagatakse korraliku suuhügieeniga, et vältida igemehaiguseid, mis implantaadi kaotuse põhjustaks. Nii implantaadi kui ka proteeside ümbert aitavad puhastada spetsiaalsed hambaniidid ja -harjad. Lisaks võiks raviarst hambaimplantaate kindla aja tagant kontrollida. 

Implantatsioon Otepääl

Kuni 2019. aastani pidid kohalikud implantaadiravi jaoks kaugematesse keskustesse suunduma, sest Otepääl seda teenust ei pakutud. Nüüd on aga võimalik ravi saada ilma ringi reisimata, kuna Otepää Hambakliiniku avamine edendas kohalikke ravivõimalusi nii implantoloogias kui ka muudes valdkondades.

Implantatsioonist saad täpsemalt lugeda siit! Otepää Hambakliinikus teostab implantoloogia alaseid teenuseid kliiniku omanik, dr Kristina Kull. Aja broneerimiseks või lisaküsimuste korral võta meiega ühendust