Enamasti tekivad igemehaigused puuduliku suuhügieeni tagajärjel. Igeme paistetus on üks sümptomitest, mis tekib mõne varase igemehaiguse korral. Juba ilmnenud igemeprobleemi ravist moodustab õige suuhügieen 75% ning arstiabi vaid ainult 25%. Seega saab igemehaiguste ennetamiseks ja nende tekkimise vältimiseks väga palju ise ära teha, mis on igati positiivne. Nüüd räägime lähemalt, miks täpsemalt igeme paistetus tekib ning kuidas seda ise ravida.

Miks tekib igeme paistetus?

Igeme paistetus ja punetus on varajase igemehaiguse tunnuseks. Kuidas see tekib? Kõige lühem vastus selleks on – bakterid. Need bakterid on tegelikult meie kehas koguaeg olemas ja neid on kokku ca 700 erinevat. Enamus neist on täiesti ohutud ega põhjusta mingit kahju tervisele. Kuid soodsa keskkonna tekkel, milleks on ebapiisav suuhügieen, hakkavad bakterid kiirelt paljunema. Nii võib ajapikku välja kujuneda igemepõletik.

Puudulik suuhügieen tekitab hambakattu. Seal pesitsevad bakterid kogunevad hammaste ümber, nende pinnale ja ka vahele. Eriti hästi aitab bakterite paljunemisele kaasa, kui hambaid ei tehta toiduosakestest korralikult puhtaks. Rõhk on siinkohal just süsivesikutel, mis hammastele jäädes palju kahju teevad.

Igeme paistetus võib tekitada muid tervise probleeme

Hammaste ja igemete tervis mõjutab väga organismi üldist heaolu. Kõik suus olevad põletikud mõjutavad meie üldtervist, sest bakterid liiguvad toiduga meie seedeorganitesse ning hakkavad seal tegutsema. Lisaks on omavahel tihedalt seotud igemepõletik ja diabeet, sest põletikulised igemed vähendavad organismi võimet juhtida veresuhkrut ja toota insuliini. Kindlasti peaks olema eriti tähelepanelikud kõik lapseootel emad, sest igasugune põletik võib mõjutada sündimata lapse tervist. Seetõttu on oluline saada igemepõletikule kiirelt jälile ning nii toetad ka oma üldist heaolu.

Mida teha kui igemed paistetavad?

Esimene asi, mida saab ise kodus teha, on korralikult hammaste ja hambavahede puhastamine paistetuse piirkonnas. Edaspidi on samuti korralik suuhügieen kiire paranemise võtmeks. Hambaid tuleb puhastada pehme karvaga hambaharjaga kaks korda päevas ning kasutada kindlasti hambaniiti või spetsiaalseid hambavahede harjakesi. Lõpetuseks võib suud loputada kloorheksidiiniga, millel on desinfitseeriv toime.

Kui igeme paistetus kaob ühe-kahe päevaga, siis on probleem lahendatud. Kui aga probleem püsib pikemalt, siis paistetuse alandamiseks ning põhjuste väljaselgitamiseks tuleks kiiremas korras hambaarsti poole pöörduda. Õigeaegne igemepõletiku ravi aitab vältida edasisi probleeme ja pikaajalisi tüsistusi, näiteks parodontiiti.

Kui märkad, et Sinu igemed on paistes, valulikud ning veritsevad ning seda pikema aja jooksul, siis tule hambaarsti juurde kontrolli! Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.