Pole vahet, kas hambahari on elektriline või mitte, mõlema eesmärk on hambapesul sama – puhastada hambad katust. Hambaid tuleb kindlasti pesta igal hommikul ja õhtul. Öeldakse, et hommikune hambapesu hoiab alles sõbrad ja hea maine ning õhtune hambad ja tervise. Ka naljatatakse, et niiditada tuleb ainult neid hambaid, mida alles hoida tahad. Selles naljas on tõetera, mis kehtib samuti hammaste harjamise kohta. Täiesti puhaste hammaste saavutamiseks tuleks pärast niiditamist hambaid pestes liikuda mööda hambarida. Liigu näiteks kindlast nurgast piki tervet rida teise otsani mööda põsepoolset pinda ja puhasta viimase hamba tagumine pind kergelt kaldenurka muutes ning suundu tagasi keelepoolset pinda mööda ning korda sama teisel hambakaarel. Nii ei ole ohtu, et pesed siuhsäuh natuke ühest ja natuke teisest nurgast ja iga kord jäävad mingid hambad liiga tugeva surve alla ning teised jälle hoolikalt puhastamata. 

Elektrilise hambaharja eeliseks on hambaharja mootor, mis kasutaja eest ära sellise hulga liigutusi, millega ise harja liigutades kindlasti hakkama ei saaks ning praktiline neile, kes unisel hommikul või õhtul väsinuna väga harjata ei jaksa. Rohkem liigutusi on abiks ka neile, kelle hambad kipuvad koguma tumedat pigmenti (näiteks rauarikka vee, tee, kohvi, tubaka või mõne ravimi tarvitamise tõttu). Pigmendi eemaldamisega saab hambad loomulikult valgemaks.

Eriti kasulik võib elektriline hambahari olla neile, kelle käeline osavus on alles välja kujunemas või mingil põhjusel vähenenud. Väljakujuneva käelise osavuse puhul on tegemist näiteks väiksemate lastega. Öeldakse, et lapsevanem peaks lapsel hambaid harjama või vähemalt üle harjama seni kuni lapse harjamise käekiri muutub ilusaks ja selgeks ehk umbes teise-kolmanda klassini. Inimeste käeline osavus väheneb kõrges vanuses või ka motoorikat häirivate haigustega seoses. Või kujuta ette olukorda, kus parem käsi on kipsis ja hambaid peaks pesema vasaku käega. 

“Mootoriga hari”, nagu väikestele poistele meeldib öelda, võib nii mõnelegi lapsele olla lõbusam ja motiveerimam kui tavalise harjaga puhastamine. Osadel elektriharjadel on olemas isegi vahvad mobiiliäpid. Äpid aitavad märgata, millised hambapinnad vajaksid rohkem tähelepanu (kust käsi liiga kiiresti üle libises) ja reguleerida harja survet hammastele. Paljud harjad annavad heliga märku, kui surve on liiga tugev ja võib hambaid liigselt kulutada.  Samuti võivad äpid anda mänguliselt ja motiveerivalt lastele juhiseid anda, millisest kohast parasjagu hambaid pesta. Lisaks saab otsikuid vahetades sama harja kasutada mitu inimest. Laetavate hambaharjade kasutusaeg on pikem kui patareitoitega harjadel.

Tavalise harjaga aitab hambapesu aega arvestada mõni hea laul, mille pikkus on vähemalt 2-3 minutit. Seejuures tuleb mõista, et kui kolm minutit on täis ja ühte suunurka pole hari veel jõudnudki, siis ei saa harjamist lihtsalt aja tõttu lõpetada. Eesmärk on ikkagi saada puhtaks kõik hambapinnad, mitte “3 minutit hambaid pesta”. Lastele sobib hammaste harjamiseks hästi vahva Suukooli “Hambapesulaul”. 

Tavaline hambahari võiks olla võimalikult rohkete ja väga pehmete harjastega (sellised on nt Curaproxi harjad, superpehmed!). Kui eelistad hampapesu ilma surisemise ja pininata, siis on pehme hambaharja osav käsitsemine igati sobiv lahendus.  Kuigi tuleks mainida, et uuemate elektrilistel hambaharjade vibratsioon ning heli on enamasti väga mahe. 
Kuid kõige olulisem on siiski, et hambapesu oleks tõhus ja meeldiv osa meie päevasest tervisekäitumisest. Hambaid peseb ikka inimene, mitte hari.