Hambumust defineeritakse kui kõigi hammaste, lõualuu ja nende normaalse asukoha suhet. Hambumus mõjutab otseselt elukvaliteeti. See muudab näo välimust, närimise tõhusust ning sellest tulenevalt koormust erinevatele siseorganitele. Kui toit ei ole korralikult läbinäritud, võivad esineda seedeprobleemid. Lisaks mõjutab hambumus ka vaimset tervist, sest tõsiseid hambumusvead võivad põhjustada madalat enesehinnangut ning endasse tõmbumist.

Täna võime rääkida paljudest erinevatest võimalustest, kuidas hambumust parandada. Kuid esmalt räägime lähemalt, mis on vale hambumus ja kuidas need jagunevad.

Vale hambumuse tüübid

Enne kui hakkame rääkima hambumuse tüüpidest ning hambumuse korrigeerimisest, täpsustame, milline hambaravi valdkond sellega tegeleb. Kõik, mis on seotud õige hambumuse ja selle parandamisega, on osa ortodontiast. Ortodont on spetsialist, kes tegeleb hambumusega ja annab nõu kõigi võimaluste osas, kuidas hammaste asend normaalseks muuta.

Ortodontia jaotab valed hambumused 5 tüübiks:

  • Distaalne hambumus. Distaalne hambumus on hammaste arengu iseärasus, mille tõttu areneb ülalõualuu alumisest kiiremini või jääb alalõualuu vähemarenenuks. Sellele hambumusele on iseloomulik ülemise lõualuu tõsine ette ulatavus alumisest lõualuust. Erinevus lõualuude vahel aitab määrata, kui keeruline juhtum on ja milliseid praktikaid on vaja hambumuse parandamiseks kasutada.
  • Mesiaalne hambumus. Mesiaalne hambumus on distaalse hambumuse sarnane, kuid selle puhul on ettepoole ulatuv just alalõualuu. Seda hambumust ei esine nii tihti kui distaalset, kui mesiaalse hambumuse korrigeerimist peetakse keerulisemaks. Olenemata sellest on võimalik saavutada positiivseid tulemusi.
  • Avatud hambumus. Avatud hambumust iseloomustab kontakti puudumine hammaste vahel. Selline defekt tuleneb kogu lõualuu arengu iseärasustest. Sellise hambumuse parandamiseks tuleb rohkem vaeva näha, kuid sellest hoolimata saab avatud hambumust parandada.
  • Sügav hambumus. Sügavat hambumust esineb sama sageli kui distaalset. Sügava hambumuse probleem seisneb asjaolus, et ülemised hambad katavad alumisi rohkem kui poole hamba võrra. Normaalseks peetakse hambumust, kus ülemised hambad katavad alumisi kolmandiku hamba võrra.
  • Lisaks sellele loetelule on veel olemas risthambumus, millele on iseloomulik ühe hambarea alaareng ja düstoopia. Düstoopia on hambarea arengu iseärasus, mille puhul üksikud hambad asuvad väljaspool hambarida või on ülejäänud lõualuu suhtes viltu või nihkes.

Hambumuse parandamine

Paljud vale hambumusega inimesed arvavad, et nende juhtum on lootusetu. Tegelikult see nii ei ole. Professionaalsed arstid ja uued ravitehnoloogiad võimaldavad täna korrigeerida praktiliselt igasugust hambumust. Kõige levinum viis hambumuse parandamiseks on breketid. Breketid on spetsiaalne seade, mille funktsionaalsus võimaldab hambaid järk-järgult nihutada. See aitab moodustada lõpptulemuseks täiuslikult ühtlase hambarea. Breketid on viimase 20 aasta jooksul muutunud ka palju mugavamaks.

Kui breketid on kellelegi vastumeelsed ning tunduvad ebamugav valik, siis täna on saadaval ka mitmeid teisi lahendusi. Üheks nendest on suust eemaldatavad ortodontilised kaped. Need on tehtud spetsiaalsest plastikust ning aitavad hambaid samamoodi nihutada nagu breketid. Ainus erinevus seisneb selles, et eemaldatavate kapedega võib kuluda sama tulemuse saavutamiseks kauem aega.

Kui sul on mure oma hambumuse pärast, konsulteeri hambaarstiga, kes oskab anda nõu ning suunata edasi ortodonti vastuvõtule. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.