Terved, valged ja tugevad hambad mängivad suurt rolli enesekindluses. Kui hammas on oma tooni muutnud ning see on nähtav kõigile, võib inimest saata pidev piinlikkuse, häbi ja ebamugavuse tunne. Ära jäta värvi muutnud hambaid tähelepanuta, vaid uuri üheskoos hambaarstiga välja põhjus ja sobiv ravi.

Miks hambad värvi muudavad?

Hammaste värvi muutumise peamised põhjused.

Väline värvimuutus. Välise värvimuutuse esinevad plekid hambaemailil ja nende põhjused on kõige lihtsamini tuvastatavad. Peamiselt on tegu elustiilist, toitumisest ja hambahügieenist tuleneva hambaemaili määrdumisega, mis järk-järgult süveneb. Peamised süüdlased on tubakas, vein, gaseeritud joogid, energiajoogid, tee ja kohv. Sellist hambaemaili värvuse muutust on keeruline vältida, kuid õnneks on seda ka kõige lihtsam kõrvaldada.

Sisemine värvimuutus. Hammaste sisemine värvimuutus mõjutab hammaste sisemist kihti – dentiini. Dentiin võib tumeneda või kollakaks muutuda ja värvimuutus võib olla eriti hästi märgatav, kui ka välimine kiht (email) on kulunud. Sisemise värvimuutuse põhjuseks võib tihti olla surnud hambanärv. Hamba sisemist värvimuutust võivad mõjutada:

  • liigne fluori tarbimine väga noorena;
  • teatud ravimid;
  • närvikahjustusega hamba trauma;
  • geneetika;
  • hammaste lagunemine.

Sisemise värvimuutusega on oluliselt keerulisem tegeleda kui välisega, kuid see ei ole kaugeltki võimatu, vaid vajab teistsugust lähenemist. Ära kaota lootust, vaid konsulteeri hambaarstiga.

Vanusega seotud värvimuutus. Aja jooksul, kui hambaemaili on tekkinud pragusid või luumurde, võivad need mõjutada hamba sisemist kihti ja seeläbi värvi. Tegelikult muutub vananedes dentiin loomulikul teel kollaseks ja emaili kiht hõreneb, mistõttu võib tumenenud dentiin läbi paista ja seda isegi tervete hammaste korral.

Hamba värv on muutunud – mida teha edasi?

Esmalt soovitame pöörduda oma murega hambaarsti poole, kes oskab öelda, kas ja millist ravi kasutada. Põhjuse täpne diagnoosimine võimaldab pakkuda sihtotstarbelist ravi, tänu millele saavutatakse parim tulemus.

Erinevate koduste vahenditega nagu valgendavad geelid ja -komplektid – nendega soovitame olla ettevaatlikud ja eelnevalt hambaarstiga konsulteerida, sest sisemise värvimuutuse korral ei aita need kindlasti saavutada soovitud tulemust. Samuti ei pruugi ka valgendavad hambapastad anda soovitud tulemust, sest nende valgendustoime on minimaalne.

Kuidas hambavärvi taastada?

Seejärel, kui hambaarst on hinnanud värvimuutuse põhjuseid ning tegemist on väliste probleemidega, tehakse suuretõenäosusega soodapesu, mis eemaldab hammastelt peamised plekid ja pigmendi.

Sisemise värvimuutuse puhul ei piisa valgendamisest või protseduuridest, mis tegelevad pelgalt hamba välise pinnaga. Sellisel juhul võib olla vajalik juureravi ning alles siis valgendatakse hammast seest, mis taastab hamba valge värvuse. Kui aga ka valgendamine ei anna soovitud tulemust, on võimalik paigaldada heleda tooni taastamiseks hambale hambakroon.

Kui oled märganud hambatooni muutust, siis uuri kindlasti välja põhjused. Ära jäta seda tähelepanuta.