Tihti usutakse, et piimahambad ei vaja nii palju hoolt, kuna need vahetuvad niikuinii jäävhammaste vastu välja. Piimahammaste tervis on väga oluline, sest lapsena sisse harjutatud suuhügieen loob keskkonna jäävhammastele. 

Esimene hambaarsti visiit on nii väike, kuid oluline sündmus, mis paneb aluse lapse suutervise professionaalsele hoidmisele ning möödub ideaalis ilma negatiivsete emotsioonideta.

Hambaarsti visiit – millises eas alustada?

Kui lapse hambad tunduvad isegi lähemalt uurides täiesti korras, tuleks ta siiski enne kolmeaastaseks saamist hambaarstiga tuttavaks teha. Selle visiidi jooksul vaadatakse hambad lihtsalt igaks juhuks üle, tutvustatakse lapsele arsti, kabineti ja hambaravitooli, et edaspidine koostöö saaks kulgeda ilma hirmuta. 

Samas, kui märkad  lapse hammastel värvimuutust, täppe või muud sarnast, millest ka hambapesuga lahti ei saa, peaksid kindlasti juba varem hambaarsti poole pöörduma. Vältida tuleks olukorda, mil esimene visiit tähendab juba hambaaugu või valutava hambaga tegelemist, sest nii on hiljem keeruline hambaarstist positiivset muljet jätta. 

Kuidas esimeseks visiidiks valmistuda?

Kõigepealt valmista ette ennast, eriti kui tunned ise hambaarsti vastu hirmu, sest lapsed kopeerivad oma vanemaid väga kergelt. Nii on väga oluline selles olukorras kainet mõistust säilitada ja mõelda, mis järelkasvule parim. Lapsevanema roll on olla rahulik ning lapsele moraalset tuge pakkuda. 

Esimene hambaarsti visiit nõuab lapsevanema poolt mõningaid ettevalmistusi, sest siis on lapsel kergem uue keskkonnaga kohaneda. Nõnda võid eelnevalt lapsele positiivses võtmes seletada, mis teda ees ootab ja mida hambaarsti töö endast ette kujutab. Selleks on internetis ka abistavaid materjale, nagu raamatud, multifilmid või suukooli koduleht, kust saab nõu nii suuhügieeni kui ka hambaarsti juures käima. Ära hirmuta last, ei puurimise, süsti ega hambaarsti endaga, isegi kui soovid teda hoiatada selle kohta, mis juhtub, kui hambaid ei pesta. Nii seostab ta hambaarsti ainult valu ja ebameeldivate kogemustega. 

Esimene hambaarsti visiit – milline see välja näeb?

Esimene visiit on tavaliselt lõbusalt mänglev, kus laps lihtsalt tutvub ümbrusega, sõidab hambaravitooliga ja saab hambaarstiga sõbraks. Kui selleks on vajadus, siis alles järgmisel külastusel alustatakse raviga, minnes järk-järgult tõsisemate probleemide juurde. Nii saavutatakse usaldus ja hea koostöö lapse ja hambaarsti vahel. Laps vajab turvalisust ja sõbralikkust, seepärast on soovitav, et ta käiks ühe kindla hambaarsti juures, kellega saavutatakse hea kontakt ning keda laps usaldab. 

Loo tervislik rutiin!

Inimene kardab juba loomu poolest seda, mis võõras. Kui me oma järelkasvule juba noores eas suutervise olulisust ja hambaravi võimalusi ei tutvusta, siis pelgavad nad arvatavasti ka täiskasvanuna hambaarstile pöördumist. Lapsega peaks käima hambaarsti juures regulaarselt iga kuue kuu järel. Isegi kui ükski hammas ei vaja ravi, on oluline kontrollida hügieeni ning hammaste õigeaegset vahetumist ja hambumust. Regulaarne külastus aitab vältida ka hambaarstihirmu teket.

Soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida hambaarstiga. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.