Inimese suu tervise säilitamiseks aitab suuresti kaasa hambaarst. Sageli kuuleme patsientidelt küsimust: “Kui tihti peab täiskasvanu käima hambaarsti vastuvõtul?”

Kui tihti peaks hambaarsti külastama?

Üldine rusikareegel on see, et hambaarsti tuleks külastada vähemalt üks kord aastas, aga see ei pruugi olla kõigi jaoks parim variant. Reaalsus on see, et me kõik oleme erinevad. Mõni peab soovitatavalt hambaarsti külastama ainult üks või kaks korda aastas, teisel võib tekkida vajadus käia sagedamini. See sõltub suuhügieenist, harjumustest ja individuaalsest terviseseisundist. Siinkohal on kõige parem konsulteerida oma hambaarstiga ning koos läbi arutada hambaarsti külastamise sagedus. 

Hambaarst soovitab – kes võiks sagedamini hambaarsti külastada?

Hambaarst soovitab hambaravi külastada rohkem kui kaks korda aastas inimestel, kellel on suurem risk hambahaiguste ja muude terviseseisundite tekkeks. Sellisel juhul peab hambaarsti juurde pöörduma iga 3-6 kuu tagant. Suuremasse riskirühma kuuluvad: 

  • rasedad naised;
  • suitsetajad;
  • diabeetikud;
  • igemehaigusega inimesed;
  • nõrga immuunsusega inimesed.

Hambaarst aitab hoida hambad korras

Isegi väga korraliku igapäevase suuhügieeni korral on soovitatav regulaarselt külastada oma hambaarsti! Hambaarst tuvastab suus olevaid võimalikke probleeme (näiteks igemehaigused ja suuvähk), mida ise ei pruugi näha ega tunda.

Selliste haiguste puhul on oluline need võimalikult varakult tabada. Regulaarsete külastuste korral on hambaarstil pidevalt ülevaade patsiendi suu tervisest. Pikas perspektiivis aitab see säästa patsiendi aega, ebamugavustunnet ja raha.

Kuidas vältida suuri hambaravi arveid?

  • Väikeste raviarvete eelduseks on igapäevane korralik suuhügieen (hommikune ja õhtune hambapesu 2 minutit ning hambaniidi kasutamine).
  • Vaheta oma hambahari välja uue vastu iga kolme kuu tagant. Kulunud hambahari ei eemalda enam efektiivselt hambakattu!
  • Väldi magusate jookide igapäevast tarbimist.
  • Väldi toidukordade vahel näksimist.
  • Väldi suitsetamist.

Mida tervemad on hambad, seda vähem vajavad nad ka ravi!

Hambaarst aitab parandada suu üldist tervist. Kuna suu- ja hambahaigused on tihedalt seotud üldhaigustega, on oluline käia hammaste kontrollis. Kontrollvisiidi käigus märgib arst hammaste staatuse, koostab raviplaani ja teeb vajadusel lisaprotseduure: röntgenpildid, katu eemaldamine, hammaste fluoroteraapia. Kontrollvisiitide intervalli määrab hambaarst, sõltuvalt kaariese ja igemehaiguste riskiastmest.  

Millal sina viimati hambaarsti külastasid?

Broneeri aeg siin!