Diabeet ehk suhkruhaigus on krooniline ainevahetushaigus, mis vajab igapäevast ja pidevat eneseravi. Haigus mõjutab diabeetiku kogu keha – ka suud ning neil on suuõõne tervise probleemidele tavalisest suurem risk.

Suu tervis diabeedi korral

Diabeedi ja suuõõne terviseprobleemide vahelise seose loob kõrge veresuhkur. Kui veresuhkur on halvasti kontrollitud, tekivad suurema tõenäosusega ka suuõõne terviseprobleemid. Seda seetõttu, et kontrollimatu diabeet nõrgendab valgeid vereliblesid, mis on organismi peamine kaitse suus esinevate bakteriaalsete infektsioonide eest.

Milliseid suuõõne terviseprobleeme seostatakse diabeediga?

Diabeediga inimestel on suurem risk:

  1. Suukuivusele: kontrollimatu diabeet võib vähendada sülje (sülitamise) voolu, mille tulemuseks on suukuivus. Suukuivus omakorda põhjustab valulikkust, haavandeid, infektsioone ja hammaste lagunemist.
  2. Igemepõletikule (gingiviit) ja kroonilisele hambakõrvalkoepõletikule (periodontiit): lisaks valgete vereliblede nõrgenemisele põhjustab diabeet ka veresoonte paksenemist. See omakorda aeglustab toitainete liikumist ning jääkained hakkavad kogunema keha kudedesse, sealhulgas suhu. Kuna parodondi haigus (parodondi haigused on kroonilised mikroobide poolt esilekutsutud põletikud, mis haaravad iget ja hammast toetavat luud) on bakteriaalne infektsioon, võivad kontrollimatu diabeediga inimesed kogeda igemehaigusi sagedamini ja raskemini.
  3. Suukudede halvale paranemisele: kontrollimatu diabeediga inimeste suuhaavandid  paranevad väga aeglaselt näiteks pärast hambaravi operatsiooni.

Suu tervis – kuidas probleeme ennetada?

Diabeeti põdevad inimesed on sagedamini altid seisunditele, mis kahjustavad nende suu tervist. Siinkohal on hädavajalik järgida häid suuhügieeni tavasid. Erilist tähelepanu tuleb pöörata suuõõne tervise muutustele ja nende ilmnemisel pöörduda viivitamatult hambaarsti poole. Diabeedi korral on võimalik oma suu tervena hoida mitmel viisil, kuid kindlasti tuleb konsulteerida oma hambaarstiga, et luua suuhügieeni rutiin, mis sobiks diabeetiku individuaalse olukorraga kõige paremini.

Suuhügieeni näpunäited diabeetikutele:

  • Tuleb jälgida suhkru tarbimist, kuna kõrge suhkrusisaldusega toit ja jook võivad aidata kaasa kaariesele ja parodondihaigustele.
  • Hambaarsti tuleb külastada vähemalt kaks korda aastas.
  • Tuleb vältida hambakatu teket hammastele, kasutades hambaniiti vähemalt kord päevas. See aitab eemaldada hambakatu hammaste vahel ja igemepiiri all.
  • Hambaid tuleb pesta ja loputada suuveega vähemalt kaks korda päevas.
  • Proteeside kandja peaks puhastama proteese iga päev.

Regulaarsed hambaarsti külastused on olulised, et arst märkaks võimalikke probleeme varases staadiumis. Nii on neid lihtsam lahendada, eriti kui tegemist on tervise tõttu kõrgemas riskirühmas olevate inimeste puhul.

Külastades oma hambaarsti, tuleb mainida kindlasti oma haiguslugu. Nii on arstil võimalik pakkuda kohandatud raviplaani, vastavalt patsiendi vajadustele. 

Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.