Korrapärane hambaravi aitab ennetada hambakahjustusi ja hambaauke. Hambaauk ehk kaariesekahjustus on hamba kõvakoe kahjustus, mille on põhjustanud hambapinnal elav mikroobikiht ehk biofilmi (mikroorganismide kooslus hammastel) elutegevuse jääkaine – piimhape. See hape söövitab hambakude, mille tagajärjel hambakude pehmeneb. Hambaauk tekib, kui kahjustus tungib läbi hambaemaili järjest sügavamale. Kui hambaauk on juba tekkinud on tarvis neid hambaarsti juures ravida ja seejärel parandada.

Kas hambaauk võib ka ise paraneda? Loe lähemalt ja saa teada, millisel juhul see võimalik on.

Hambaauk ei teki üleöö

Hambaaugud tekivad kuude või isegi aasta möödudes. Peamisteks hambaaukude põhjustajateks on suhkrurikas menüü ja halb suuhügieen. Neid tekitavad bakterid, mis söövad süsivesikuid ja suhkruid ning seejärel tekitavad hapet, mis söövitab hambaid. Selle ennetamiseks tuleks kasutada järgmisi nõuandeid:

  • harja hambaid kaks korda päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga;
  • puhasta hammaste kokkupuutuvaid pindu hambaniidi või harjakesega;
  • toitu tervislikult ja väldi näksimist;
  • külasta hambaarsti regulaarselt, et hammaste olukorda kontrolli all hoida.

Hambakaaries kui algav hambaauk

Hambaauk hakkab tekkima sellest hetkest, kui tekib hambakaaries. Algjärgus kaariesekahjustus võib ise paraneda, kui söögikordade vahelisel ajal ladestuvad happerünnaku käigus hambaemailist sülge lahustunud soolad tagasi hambapinnale. Sellisel juhul on võimalik, et algjärgus hambakaaries võib paraneda ehk remineraliseeruda. Siinkohal tulebki mängu hambapastades sisalduv fluoriid, mis aitab emailikahjustuse taaskõvastada. Fluoriid muudab hambavaaba happerünnaku suhtes vastupidavamaks.

Hambakaariese ravi

Hambakaaries on hamba kõvakoe kahjustus, mida hinnatakse enamasti visuaalselt ning vajadusel ka röntgeniga. Hambakaariese diagnoosimisel peab olema hea valgustus ning pea asetatud sellisesse asendisse, et kõik ala- ja ülalõua hambad oleksid hästi näha. Kaariest ravitakse kahel moel, olenevalt kui kaugele see on arenenud:

  1. Algfaasis oleva hambakaariese raviks kasutatakse peamiselt emaili taastamiseks mineraalaineid sisaldavaid lahuseid ja aineid. Selle protseduuri puhul puhastab arst hoolikalt hambapinna, kasutab hambapuurmasina spetsiaalseid harjakesi ja poleerivaid pastasid.
  2. Kaugemale arenenud hambakaariese ravi eemaldatakse kahjustatud hambakude, täidetakse kahjustunud koht tehismaterjaliga ning taastatakse pind. Pärast ravi peab hammas olema taas täiesti kõlblik toidu mälumiseks.
Otepää hambaravi - Kas hambaauk võib ise paraneda?

Soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida oma hambaarstiga. Võta ühendust Otepää Hambakliinikuga.