Nii mõnelegi meist on olnud tarkusehammaste tulek ebameeldiv ja valulik. Tahes-tahtmata võib osadel inimestel tarkusehammaste lõikumine tekitada palju ebamugavust. Hambaarstide jaoks on tarkusehambad ja nende eemaldamine igapäevane teema. Räägime blogis lähemalt, mida tarkusehambad endast kujutavad, miks on need tihtipeale vaja eemaldada ning kuidas käib eemaldusprotsess.

Mis on tarkusehambad?

Täiskasvanutel on suus kuni 32 hammas. Tarkusehambaid tuntakse kui viimaseid purihambaid, mis on hambareas kaheksandad. Need lõikuvad suhu kõige hiljem, enamasti 16-25 aasta vanuselt. Tõenäosus, et tarkusehambad pärast 25. eluaastat suhu tulevad, on pigem madal, kuid siiski olemas. Enamusel on 4 tarkusehammast, kuid on ka võimalik, et neid on neljast vähem või rohkem või üldse puuduvad.

Kuuldavasti tuleneb tarkusehammaste nimetus asjaolust, et need hambad ilmuvad suhu peale kahekümnendaid eluaastaid ehk kui inimene on saanud targaks. Tegelikult ei ole nendel hammastel tarkusega mingit seost.

Milliseid probleeme tarkusehambad tekitavad?

Tarkusehambaid ohustab kõige rohkem ruumipuudus. Suurel osal 20-aastastest on alumised tarkusehambad peetunud ehk retineerunud. See tähendab, et tarkusehammas on kas täielikult või osaliselt kaetud luu ja limaskestaga. Selle tagajärjel ei saavuta hambad normaalselt positsiooni ega funktsiooni.

Enim probleeme tekitavad alumised tarkusehambad, mis on osaliselt lõikunud. Sellega võib kaasneda ümbritsevate kudede põletik, mis omakorda on tingitud toiduosakeste ja mikroobide sattumisest hamba ja limaskesta vahele. Sinna ei pääse hambaharja ega niidiga korralikult ligi. Seetõttu hakkavad toiduosakesed seal lagunema ja tekib hambakrooni ümbritsevate kudede põletik, mille tunnusteks on punetus, turse ja valu. Valu võib esineda ka neelamisel ja levida vastavale näopoolele. Esineda võib ka mädaeritust igemetaskust ning suus on paha maitse ja ebameeldiv lõhn. Tekkida võib ka palavik. Selliste nähtuste ilmnemisel tuleks kindlasti pöörduda hambaarsti või suukirurgi vastuvõtule.

Tarkusehambad võivad põhjustada ka naaberhammaste asendimuutust. Samuti võib suhu mittemahtuv tarkusehammas avaldata survet närvile, mille tagajärjeks on hamba tundlikkus. Tihtipeale ei anna tarkusehambad üldse endast märku ja need avastatakse alles röntgenpildi tegemisel. Sellisel juhul otsustab hambaarst edasised sammud ning vajadusel eemaldab need.

Millistel juhtudel tarkusehambad eemaldatakse?

Kindlasti eemaldatakse tarkusehambad juhul, kui need ei mahu korralikult suhu ja selle tulemusel tekivad korduvad põletikud ümbritsevates kudedes. Samuti eemaldatakse tarkusehammas juhul, kui on näha tekkinud kaariesekahjustust. Kaaries viitab sellele, et inimene ei pääse hammast korralikult puhastama ning see tuleb varem või hiljem eemaldada.

Oluline on teada, et tarkusehamba kasvades muutuvad selle juured pikemaks ja luukude tihedamaks. Seega, mida vanem on inimene, seda raskem on eemaldamise protsess. Hammast ei eemaldata juhul, kui patsient on vanem kui 35 aastat ja peetunud hammas ei põhjusta mingeid ebamugavusi ning on igast küljest ümbritsetud luuga. Kõige parem aeg tarkusehammaste eemaldamiseks on 18.–25. eluaastal.

Kuidas toimub eemaldusprotsess?

Kõigepealt hinnatakse röntgenpildilt hambakrooni ja -juure kuju ning selle asetsemist ülalõuas põskkoopa ja alalõuas alalõuanärvi suhtes. Hamba eemaldamise viis sõltub sellest, kas tarkusehammas on osaliselt või täielikult lõikunud. Kui hammas on suhu lõikunud täielikult, siis ei erine see tavalisest hamba eemaldamisest. Visiidi alguses tehakse tuimastav süst ja hammas eemaldatakse.

Kui hammas on osaliselt lõikunud, siis lõigatakse hammast kattev ige lahti ja tehakse puuriga ruumi hamba eemaldamiseks. Visiidi lõpus asetatakse haavale õmblused ja arst määrab vajadusel antibiootikumravi. Hamba eemaldamise järel annab arst nõu, kuidas haava hooldada. Keerulisematel juhtudel suunab hambaarst patsiendi näo-lõualuukirurgi vastuvõtule. Tarkusehammaste puhul on tark mõelda juba enne valu tekkimist regulaarsete kontrollide peale. Soovitatav on teha kord aastas röntgenpilt, kus on näha kogu suu olukord, et ennetada tekkida võivaid probleeme.

Soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida hambaarstiga. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.