Fluoriid hambapastas on tekitanud viimasel ajal palju vastukaja. Tekkinud on kaks rühma inimesi, kellest osad usuvad fluoriidi kasulikkusesse ja teine osa, kes seda ei eelista. Suur hulk inimesi on kasvanud üles standardse fluoriidi sisaldusega hambapastaga ning on jäänud oma harjumuspäraste valikute juurde. Mida aeg edasi, seda enam inimesi sirutab käe fluoriidivaba hambapasta suunas.

Räägime lähemalt, mis fluoriid hambapastas teeb ning millal tasub valida fluoriidivaba variant.

Fluoriid hambapastas – mis see on ja miks seda sinna lisatakse?

Fluoriid on looduslikult levinud mineraal, mis vabaneb kivimitest nii pinnasesse, vette kui ka õhku. Mineraal on lõhnatu, tavaliselt valge või täiesti värvitu ning sellele on omane mõru maitse. Fluoriid hambapastas on üldiselt hammaste tervise parandamiseks, sest fluoriidi leidub nii inimeste hammastes kui ka luudes.

Fluoriidi põhiliseks ülesandeks on hambaemaili taastamine. Suus leiduvad bakterid, mis lagundavad sinna sattunud suhkruid ja süsivesikuid, toodavad lagundamise käigus happeid, mis eemaldavad hamba pinnalt kasulikke mineraalaineid. Seda mineraalide kadu nimetatakse demineraliseerimiseks. Selle käigus eemaldatakse olulised mineraalid nagu kaltsium ja fosfaat. Nõrgestatud hambaemail muudab aga hambad haavatavamaks hambaauke tekitavate bakterite suhtes. Siinkohal tulebki mängu fluoriid hambapastas, mis aitab hambaid taastada ehk remineraliseerida. Seega on fluoriid suus, nii süljes kui ka hambapinnal, tõhus viis hammaste lagunemise ennetamiseks.

Peamiseks fluoriidi toimemehhanismiks on hamba pindmises kihis fluorapatiidi kristallide moodustamine, mis on võrreldes hüdroksüapatiidiga (hamba emaili põhikomponent) happe suhtes ühe pH-ühiku võrra vastupidavam. Suu loputamine veega, pärast hammaste pesemist fluoriidi sisaldava hambapastaga, vähendab fluoriidi kogust suus ja niimoodi ka selle kaariest ennetavat efekti. Seega on soovitatav lihtsalt üleliigne hambapasta välja sülitada ning veega mitte üle loputada.

Millal valida fluoriidivaba hambapasta?

Kuigi fluoriid on levinud looduslik ühend, võib see suurtes kogustes tarbimisel põhjustada mõningaid kõrvaltoimeid. Fluoriidi kahjulikkus esineb tavaliselt juhtudel, mil joogivesi sisaldab seda liigses koguses. Ainult hambapastas sisalduv fluoriid on piisavalt suur, et kaitsta hambaemaili, kuid piisavalt väike, et põhjustada kõrvaltoimeid. Üldiselt hoiatavad hambaarstid patsiente fluoriidivaba hambapasta kasutamise eest, kuid siiski võivad mõningad inimesed seda vajada. Tavaliselt on neid põhjuseid kolm: fluoriidiallergia, suure fluoriidisisaldusega joogivee pidev tarbimine või hammaste fluoroos. Viimane on haigus, mille käigus hambapinnad muutuvad valgelaiguliseks.

Fluoroos

Kokkuvõttes on nii laste kui täiskasvanute seas läbiviidud uuringud tõestanud, et fluoriid hambapastas aitab taastada hambaemaili ning hoida ära kaariese teket. Kuigi hambaarstid fluoriidivaba hambapastat ei soovita, on mõnel juhul selle kasutamine vajalik. Lõpuks on see siiski inimese enda vaba valik kumba varianti eelistada.

Soovitame kõigi ilmnenud probleemide või küsimuste korral konsulteerida hambaarstiga. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.