Hamba pinda katab alati imeõhuke orgaaniline kile ehk emaili pelliikula. See täidab kõik emaili ebatasasused ja kaitseb hammast. Hambapinna poleerimisel, näiteks hammaste pesemisel, kiht eemaldub, kuid moodustub mõne aja pärast sülje valkude baasil uuesti.

Emaili kaitsev kile on sobivaks aluseks ka igasuguste mikroobide kinnitumisele. Mõne tunni möödumisel peale hammaste puhastamist, hakkavad hambale sadestuma mikroobid, mis kinnituvad tugevasti hamba pinnale. Alguses üherakulise kihina, kuid paljunedes moodustavad mikroobid kolooniaid, mis 2-3 päeva möödumisel hakkavad üksteist katma. Nii tekibki hambakatt. Järgnevalt räägime lähemalt, mida hambakatt endast kujutab, kuidas moodustub hambakivi ja milliseid haigusi need omakorda tekitavad.

Hambakatt

Nagu eelnevalt mainitud, siis mikroobide paljunemisel tekivad kolooniad ehk katukiht pakseneb. Katukihi paksenedes muutub ka mikroobide koostis pidevalt, kuna katu alumistes kihtides tekib hapnikuvaba keskkond. See on soodne anaeroobsetele bakteritele, mis omavad suuremat kahjustavat toimet hambaid ümbritsevatele kudedele. Mikroobide kolooniate vahel võib mikroskoobi all näha eraldunud epiteelirakke (välispinna rakke), leukotsüüte ehk valgeliblesid, toiduosakesi ning süljevalke. Hambakatt võib tekkida nii hamba vabal pinnal kui ka igemetaskus.

Hambakivi – mis see on ja kuidas tekib?

Kui hambakatt on olnud hamba pinnal pikka aega, hakkavad sinna süljest ladestuma mineraalsoolad. Mineraliseerunud hambakattu nimetataksegi hambakiviks. Hambakatul on võime kontsentreerida kaltsiumi. Seega on hambakatus kaltsiumi sisaldus 20 korda suurem kui süljes. Lisaks on ka fosfori sooladel hambakivi moodustumises oluline roll. Inimestel, kellel on kalduvus hambakivi tekkele, on tavaliselt süljes kolm korda enam fosforiühendeid.

Hambakivi moodustumisel on oluline roll ka toitumisel. Hambakivi tekkele on vastuvõtlikumad inimesed, kes söövad rohkelt pehmet ja süsivesikute rikast toitu. Lisaks mõjutavad toidu- ja tubakapigmendid hambakivi värvi. Tavaliselt muutub värvus kas kollakas-pruunikaks või mustjaks. Kõige enam tekib hambakivi süljenäärmete juhade avanemiskohtade läheduses ehk alumiste esihammaste keelepoolsetel pindadel ja ülemiste purihammaste põsepoolsetel pindadel.

Hambakivi saab eemaldada ainult hambaarst, sest see nõuab steriilsust, spetsiaalseid instrumente ning professionaalseid oskusi.

Mis haigused on gingiviit ja parodondiit?

Kui suuhügieen on olnud pikka aega halb, siis koos hambakõvakudede kahjustusega areneb välja põletik. See areneb välja hammast ümbritsevates pehmetes kudedes, kas üksikute hammaste või terve hambakaare ulatuses. Sõltuvalt selle protsessi sügavusest ja tõsidusest eristatakse neid kahte haigust – gingiviit ja parondontiit.

Gingiviit

Gingiviit ehk igemepõletik kujuneb välja mitmete ebasoodsate tingimuste tulemusel. Gingiviidi puhul on säilinud igeme terviklik kinnitus hamba pinnale. Tüüpilised sümptomid on igemete valulikkus, punetus ja turse, harvem igemete vohamine ja haavandid. Gingiviit esineb peamiselt lastel ja noortel. Puberteedieas täheldatakse gingiviiti 90%-l noorukitest. Lastel, erinevalt täiskasvanutest, progresseerub gingiviit harva parodontiidiks, sest lastel on hästi väljendunud kudede kaitsemehhanismid.

Parodontiit

Parodontiidi korral on põletikust haaratud kõik hammast ümbritsevad koed. See on ravimata igemepõletiku loomulik tagajärg. Ravimata igemepõletiku korral on igemete veritsus kestnud aastaid. Parodontiidi puhul on lisaks igemepõletiku sümptomitele tekkinud ka igemetaskud, mis võivad edasi areneda luutaskuteks. Põletiku tagajärjel hävineb hammast ümbritsev luu. Selle tõttu hakkavad hambad liikuma, muudavad asendit üksteise suhtes ja närimine on valulik ja raskendatud.

Parodontiit esineb üldjuhul täiskasvanutel ja see on kroonilise iseloomuga. Põletiku ägenemisel, eriti mädakollete tekke korral, võivad esineda ka palavik, halb enesetunne, vere settereaktsiooni kiirenemine ja leukotsüütide (valgeliblede) hulga suurenemine.

Põletiku ilmnemisel suu limaskestal või igemetel tuleb koheselt pöörduda hambaarsti poole, kes selgitab välja nende tekkepõhjused ja määrab vastava ravi. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.