Hammaste valgendamine on täna tõusev trend. Sageli märgatakse inimese välimuse juures esmalt just tema välimist ilu ja naeratust. Hammaste valgendamine on efektiivne ja lihtne lahendus oma hammaste välimuse parandamiseks. Aastatega on erinevad valgendustehnoloogiad täiustunud ning hetkel on protsess kiire ja ohutu. Selleks, et saavutada parim säravvalge naeratus, oleks kõige targem ja ohutum minna esmalt hambaarsti konsultatsioonile. Hambaarst aitab välja selgitada patsiendi jaoks kõige sobivama valgendusmeetodi.

Hammaste valgendamine kodus

Kodus on hammaste valgendamiseks meetodeid erinevaid. Nendeks on näiteks valgendavad hambapastad, valgendusplaastrid ja spetsiaalsete kapedega valgendamine.

Hambapastad sisaldavad abrasiivseid aineid ja ensüüme. Tänu sellele võib hambaemail küll veidi valgemaks muutuda, kuid rohkem põhineb valgendav efekt katu, mustuse ja pigmendi eemaldamises.  Valgendavaid hambapastasid ei ole soovitatav kasutada järjest väga pikka aega, sest see võib põhjustada hambaemaili kulumist ning hambad võivad muutuda tundlikuks.

Valgendusplaastrid on väga populaarsed just ameeriklaste seas. Valgendava geeliga plaastrid kleebitakse hammastele mõnekümneks minutiks päevas. Seejärel hakkavad geeli aktiivsed ained tungima hammastesse ja muudavad need heledamaks. Plaastri äär peaks jääma igeme äärega kohakuti. Seda on tihtipeale raske saavutada ning tulemuseks võib olla igemete ärritus.

Kapedega valgendus nõuab hammaste jäljendi võtmist hambaarsti juures. Seejärel tehakse laboris valmis läbipaistvad kaped, mille sisse paneb inimene ise valgendavat karbamiid-peroksiidgeeli. Kapesid hoitakse koos geeliga suus terve öö läbi. Kapesid kasutatakse paar korda nädalas, et toime hammastele ei oleks väga intensiivne. Selle meetodi negatiivseks omaduseks võib olla hammaste tundlikkus või limaskestade ja igemete ärritus.

Hammaste valgendamine kodustes tingimustes nõuab suurt enesekontrolli. Väga halb juhus on see, kui valgendavat ainet liigtarvitatakse – hoitakse vahendit liiga kaua suus või jätkatakse valgendamist vaatamata arsti soovitusele see lõpetada. Sellistel juhtudel võib tekkida hamba kõvakudede kahjustused, mis väljenduvad hambapinna läikivuse kadumises ning kareduse ja poorsuse tekkes.

Valgendamine hambaarsti juures

Hammaste valgendamine hambaarsti juures on ohutu ja kiire. Hambaravi kabinetis on võimalik hambad heledamaks saada juba ühe visiidiga.

Hammaste pärlipuhastus (soodapesu) on eriti efektiivne just tugevamate pindmiste pigmentide eemaldamisel. Hambad on kohe peale puhastust säravamad.

Üksiku tumedama hamba valgendamiseks saab arsti juures kasutada ka hambasisest valgendamist. Seda tehakse tavaliselt „surnud“ hammaste puhul.

Täna on väga levinud meetodiks ka laser valgendus. Pärast limaskestade isoleerimist pannakse hammastele spetsiaalne geel. Geelis olevad ained aktiveeritakse laserlambiga. Hambatoon võib muutuda kuni 10 tooni võrra valgemaks. Selle kõrvalmõjudeks võib olla aga ajutine hammaste ülitundlikkus ning igemete ärritus. Seda lahendust ei soovitata rasedatele, rinnaga toitvatele emadele, alla 18-aastastele noortele ega inimestele, kellel on hammastes suured täidised.

Kuidas nende vahel valik teha?

Enne, kui üldse hammaste valgendamine ette võtta, peab olema hammastelt eemaldatud hambakivi, suurem katt ning pigment. Vajadusel tuleks ravida kaaries, sest valgendava geeliga kokku puutudes võib kahjustunud hammas hakata valutama.

Hammaste sõltub valgendamise meetodi valik ka patsiendi enda esteetilistest vajadustest. Valgendamise vajadust saab kõige paremini hinnata ja parimat nõu anda hambaarst. Seega oleks kõige parem eelnevalt pöörduda hambaarsti vastuvõtule, kes hindab spetsialisti pilguga  hammaste olukorda ja soovitab parimat võimalikku hammaste valgendamise meetodit.

Soovitame kõigi ilmnenud küsimuste korral konsulteerida hambaarsti või suuhügienistiga. Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.