Hambakivi tuleb eemaldada regulaarselt. See on oluline, kuna selle tegemata jätmisel võib tekkida igemepõletik, mis omakorda võib viia luupõletikuni. Luupõletik võib aga põhjustada hammaste väljalangemist.

Kõige tavapärasemad kohad igemepealse kivi tekkeks on alumiste lõikehammaste sisemised pinnad ja ülemiste purihammaste põsepoolsed pinnad. Need on kohad, kuhu avanevad suurte süljenäärmete juhad ning sinna tekib kivi kõige kiiremini. Uurime lähemalt, mis see hammastele tekkiv kivi on, milline on eemaldusprotsess ning kui tihti peaks seda tegema.

Mis on hambakivi?

Kõikide inimeste hammastele koguneb päeva jooksul pehme katt, mida hoolikalt hambaharja ja niidiga kaks korda päevas peab eemaldama. Kui me hambaid pikemat aega korralikult ei hoolda, hakkab hambakatt 24–72 tunni jooksul mineraliseeruma ning muutub järjest tugevamaks. Pehmest hambakatust saab 10-20 päeva jooksul hambakivi. Seega on kõva katlakivitaoline ladestus hammastel.

Kuidas hambakivi eemaldatakse?

Hambakattu, mis on muutunud tugevaks ja kõvaks kiviks, ei ole enam võimalik hambaharjaga eemaldada. Selle eemaldamiseks tuleb pöörduda hambaarsti või suuhügienisti vastuvõtule. Kivi eemaldatakse hammastelt ravikabinetis spetsiaalsete vahenditega, milleks on ultraheliaparaat ja käsiinstrumendid. Lisaks sellele tehakse sageli koos kivi eemaldamisega ka soodapesu – esmalt eemaldatakse ultraheliga või käsiinstrumentidega kivi ning seejärel tehakse soodapesu. Siinkohal on oluline meeles pidada, et ainult soodapesust hambakivi eemaldamiseks ei piisa.

Kui tihti peaks hammastelt kivi eemaldama?

Kivi võiks käia eemaldamas kord aastas. Kui aga inimesel on hambakiviga rohkem probleeme, siis peaks käima veel tihedamini. Visiitide tiheduse määrab tavaliselt hambaarst. Vanuse lisandudes muutub hambakivi teke intensiivsemaks. Ühtlasi võib mõjutada seda kroonilise igemepõletiku tagajärjel tekkinud lodevad igemetaskud ja luukadu. Neil on hambaid tunduvalt raskem hooldada ja pehmet kattu eemaldada. Probleemsete igemetega patsientidel saab kivi eemaldamisega põletikku ja luukadu pidurdada.

Soovitame kõigi ilmnenud küsimuste korral konsulteerida hambaarsti või suuhügienistiga. Hambakivi eemalduse broneerimiseks, võta ühendust Otepää hambakliinikuga.