Hambavalu võib olla väga tülikas ja ebamugav. Tihti tabab see meid ootamatult ning ehmatavalt. Hambavalusid on palju erinevaid, mis võivad avalduda nii tülika tuikamise kui ka hullu painajana. Vaatame lähemalt peamisi põhjuseid, miks hammas võib valu teha.

Valu tekitajaks on hambaauk ehk hambakaaries

Hambaauku ehk hambakaariest loetakse maailmas üheks levinumaks nakkushaiguseks. Nakatutakse tavaliselt beebina läbi ema, isa või mõne muu lähisugulase. See on haigus, mis kahjustab hamba kõvakudesid ja põhjustab nende lagunemist. Hambakattu kogunenud bakterid muudavad erinevad toidusuhkrud hapeteks, mis hakkavad hambakudesid lagundama. Kui hambasse on tekkinud selle tulemusena defekt, siis on see pöördumatu. Hambakude ise ei taastu ning on vaja pöörduda hambaarsti poole. Ulatuslikku kaariest on võimalik näha palja silmaga, aga algavat kaariest suudab tuvastada ainult hambaarst. Hambakaariese teket saab vähendada õige suuhooldusega, korrapäraselt söömisega ning regulaarsete ja ennetavate hambaarsti külastustega.

Kaariese tekitatud hambavalu, mis tihtiavaldub kokkupuutes toiduga, võib olla hetkeline kerge või valulik ja pikaajaline hammaste tundlikkus.

Hambavalu tekitab hambanärvipõletik ehk pulpiit

Järgmine hambavalu aste on hambanärvipõletik ehk pulpiit. See tekib hambakaariese ravimata jätmise tagajärjel. Hambanärvi põletikku põhjustavad mikroobid, mis on tunginud kaariese tõttu juba sügavamale hambanärvini. Selline põletik vajab ravi ja kindlasti tuleb tulla arsti vastuvõtule. Põletiku algfaasis kaob valu mõne hetke möödudes peale ärritava faktori eemaldamist. Põletiku süvenedes kestab valu pikemalt (minuteid) ja võib tekkida ka spontaanselt. Ägeda põletiku korral on raske valu seostada mõne konkreetse hambaga. Sageli on isegi ebaselge, kas valu pärineb üla- või alalõuast. Tihti algab valu just õhtuti, häirides ka und.

Hambapõletik ehk pulpiit tekitab hammast läbistavat väga tugevat ja pidevat valu.

Valu tekitab ravimata juuretipupõletik ehk periodontiit

Kui hambanärvipõletik jääb ravimata, võib see põhjustada hambanärvi kärbumist. Selle tulemusena pääsevad mikroobid juurekanali tipuava kaudu hammast ümbritsevasse luukoesse. See aga tekitab juuretippu ümbritsevates kudedes põletiku, mis võib kulgeda kas ägeda või kroonilise põletikuna. Äge põletik võib tekitada hambavalu hammustamisel või anda endast märku tuikava valuna ka naaberhammastel. Põletik võib avalduda ka valuliku tursena. Ägeda põletiku puhul võib halveneda üldine enesetunne ning tekkida palavik.

Kroonilise juuretipupõletiku puhul ei pruugi otsest valu tunda olla ja põletik võib olla raskemini äratuntav. Seda diagnoositakse röntgenpildi abil. Hambavalu puudumine on põhjuseks, miks peab käima regulaarselt hambaarsti juures kontrollis, et ravimata põletikule kiiresti jälile saada.

Pöördu hambaarsti kontrolli

Igasuguse hambavalu puhul tasub olla tähelepanelik ja minna hambaarsti vastuvõtule, sest regulaarne hambavalu ja tundlikkus on sageli märk probleemist, mis võib mingil hetkel muutuda tõsisemaks. Hambaarst annab teada, kas on vaja kiiret tegutsemist ja mida on võimalik teha seni, kuni avaneb võimalus hammaste olukorda hinnata.

Võta ühendust Otepää hambakliinikuga.