Vähktõbi on laiemalt seletatud kui pahaloomuliste kasvajate põhjustatud haiguslik seisund organismis. Tänapäeval ei ole vähktõve põhjused veel lõplikult selged, aga on teada, et vähi tekkele aitavad kaasa erinevad välised tegurid. Nendeks on kantserogeenid (ained, ühendid, keskkonnatingimused, mida hingatakse sisse, neelatakse alla või mis imenduvad läbi naha), UV-kiirgus, röntgenikiirgus ning ka mitmed keemilised ühendid. Üheks vähkkasvaja liigiks on suuõõne vähk, mis on seotud suuresti ka hammaste ja suuõõne hügieeniga.

Suuõõne vähk ja selle tekke põhjused

Suuõõs algab huultest ja lõppeb tagumiste kurgukaartega. Suuõõne vähi all mõeldakse suuõõnes paiknevaid pahaloomulisi kasvajaid. Peamisteks põhjusteks, miks see vähivorm tekib on suitsetamine (nii sigareti tõmbamine kui ka närimistubakas), liigne alkoholi tarvitamine, halb suuhügieen ning erinevad suuõõne infektsioonid. Samuti võib olla põhjuseks perekondlik soodumus. Suuõõnevähki põdevate inimeste elu jääb kahjuks küllaltki lühikeseks vaatamata kaasaja kirurgilise tehnika arengule.

Millised on suuõõne vähi varajased sümptomid?

Suuõõne vähk on algstaadiumis ilma igasuguste tunnusteta. Vähi eelvorm võib välja näha nagu valutu valge või punane plekk limaskestal või tekib valutu haavand. Tihtipeale arenevad eelstaadiumis olevad limaskesta muutused üle kasvajaks, kuna jätkatakse suitsetamist. Kasvaja edasi arenemisel võib see levida ka lähedal asuvatesse lümfisõlmedesse ning lõualuusse,  mis põhjustab hammaste väljalangemise.

Suuõõne vähi üldisteks sümptomiteks on:

  • järsk kaalulangus;
  • valge või punane plekk suus;
  • raskusi keele või lõua liigutamisel;
  • valus haavand, mis ei parane ega veritse;
  • probleemid toidu närimisega või neelamisega;
  • valulikkus, tundlikus või tükid suus, kurgus, huultel.

Kui sümptomid on kestnud üle kahe nädala, siis pöörduge kindlasti arsti poole.

Kuidas seda suuõõne vähki ennetada?

Kaks kõige tõhusamat viisi suuõõne vähki ennetada on tubakatoodete kasutamise lõpetamine ja alkoholi tarvitamise vähendamine. Samuti saab seda tüüpi vähki ennetada tervete hammaste ja hea suuhügieeniga. Õnneks ei esine Eestis suuõõne vähk eriti sageli. Selleks, et see nii ka jääks, on suureks abiks iga aastane hambaarsti külastus, kuna hambaarst teab, mida sellistel puhkudel jälgida.

Soovid aega broneerida visiidile? Võta meie hambakliinikuga ühendust.