Hambaharjad kuluvad nagu kõik muud esemed, mida igapäevaselt kasutatakse. Harjased kaotavad oma elastsuse, deformeeruvad ja muutuvad ebaühtlaseks. Sellised harjased ei jõua ühtlaselt hambapinnani ning hambad jäävad korralikult puhastamata. Puhastamata hambad on suurepärane pind bakterite levikuks. Selleks, et hambaharjad oma eesmärki täidaks, on vaja nende eest hästi hoolitseda. Loe lähemalt, kuidas seda teha ning kui tihti tasuks hambaharja vahetada.

Hambaharjad vajavad regulaarset väljavahetust

Hambaharjad vajavad vahetamist iga 2-3 kuu tagant. Mõned inimesed aga harjavad oma hambaid liiga tugevalt ning hambahari on kasutuskõlbmatu juba paari nädalaga. Sellisel juhul tuleks üle käia hammaste pesemise tehnika. Teistel kestab hambahari jälle kauem, sest ei pesta nii tugeva survega. Mõnikord võib hambahari korralik välja näha ka peale 3 kuu möödumist, kuid see ei tähenda, et see tegelikult nii on. Hambaharjad koguvad endasse mustust ja baktereid, mistõttu on need vaja iga paari kuu möödudes välja vahetada.

Millistel erijuhtudel hambaharja vahetada?

Hambaharja oleks hea vahetada ka peale viirus- või bakteriaalse haiguse põdemist. Sellega takistad bakterite kandumist edasi ja väldid olukorda, kus nakatud hambaharja tõttu uuesti. Selle juures ei ole oluline, kas oled põdenud tavalist nohu või mõnda muud nakkushaigust.

Teiseks tuleks hambaharja vahetada peale suuhügienisti külastust, kui lasid endale teha soodapesu või hambakivi eemaldust. Kui seda ei tee, oled raisanud nii aega kui ka raha, sest bakterid sinu vanal hambaharjal hakkavad uuesti hambaid kahjustama.

Kuidas aru saada, et hambaharja tuleb vahetada?

Jah, kolm kuud võivad mööduda lennates ning jääb tunne, et just alles sai hambahari välja vahetatud. Siin on mõned lihtsad nõuanded, kuidas õigel ajal hambahari välja vahetada.

  • Võta uus hambahari iga kord, kui aastaaeg vahetub. Kalendri järgi kestab iga aastaaeg täpselt 3 kuud.
  • Vaheta hambaharja puhkusele minnes või pühade alguses. Sellega on antud värske algus igale puhkuseperioodile.
  • Vaheta hambaharja, kui ostad uue hambapasta. Neid koos ostes ei lähe vahetamine meelest!

Hambaharjad vajavad õiget hooldust

Meie hambaharjad aitavad ära hoida baktereid, mis põhjustavad erinevaid igemehaigusi, hammaste lagunemist ning ebameeldivat hingeõhku. Selleks, et hambahari ise puhas ja bakterivaba oleks, hoolda seda niiviisi:

  • Ära hoia hambaharja pea ümber platsikust katet! See on vajalik ainult hambaharja transportimisel, et harjased ei oleks kontaktis muude asjadega. Hambaharja hoidmine sellise katte all takistab hambaharja täielikku kuivamist ning loob ideaalse keskkonna bakterite kasvuks. Selle asemel loputa harjased peale igat kasutamist hoolikalt voolava vee all ja aseta see topsi harjased ülespoole, et hari saaks aeglaselt õhu käes kuivada.
  • Kasuta iga pereliikme hambaharja jaoks eraldi hoidikut või spetsiaalset topsi, kus igale hambaharjale on eraldi pesa. See on oluline, et hambaharjad ei puutuks omavahel kokku ning ei levitaks omavahel baktereid.
  • Väldi hambaharja kokku puutumist muude pindadega. Hoia hambaharja eraldi kohas.
  • Viimaseks – ära jaga oma hambaharja teistega!

Hoia hambahari värskena ja nii hoolitsed oma hammaste ja igemete eest. Regulaarsus on oluline nii suuhügieeni kui ka hambaharja vahetamise puhul. Lisaks toetab hammaste tervist toetav toitumine ning hambaarsti külastamine 1-2 korda aastas.